Belgische start-up, Paleo, heeft naar eigenzeggen een oplossing gevonden voor de smaak van vleesvervangers. Zij vinden dat huidige vleesvervangers tot nu toe vaak niet helemaal op kunnen boksen tegen echt vlees. Het bedrijf heeft daarom een diervrije variant van myoglobine ontwikkeld, dat verantwoordelijk is voor de typische smaak, geur en kleur van vlees. Paleo gelooft dat deze technologie kan leiden tot vegetarische burgers die de échte smaak kunnen evenaren.
Super ingrediënt
Paleo werkt met een onderzoeksteam van vijftien mensen aan een “super-ingrediënt”, die de toekomst van vegetarisch-vlees mogelijk kan veranderen. Binnen het hele proces, komt geen dier aan te pas. Er wordt enkel gebruik gemaakt gist. Daarmee maakt Paleo namelijk een nieuwe variant van myoglobine, de proteïne die de typische smaak en rode kleur aan vlees geeft. Meestal is dit stofje terug te vinden in kip, varken of koe. Met de diervrije myoglobine van Paleo zijn deze dieren echter niet meer nodig om te kunnen genieten van een stukje ‘vlees’.
De technologie
De technologie van Paleo heet ‘precisiefermentatie’. Het proces is vergelijkbaar met de fermentatie die gebruikt wordt om zuurkool, kimchi en kombucha te maken. Bij precisiefermentatie worden schimmels, bacteriën en gisten gebruikt. Vervolgens brengen de onderzoekers een bepaald stukje DNA in bij gisten, bacteriën of schimmels. Dit wordt zodanig bewerkt waardoor er specifieke moleculen gaan afscheiden – vaak eiwitten en vetten. Deze moleculen zijn een exacte replica van hun dierlijke equivalent en maken het dier daarmee overbodig.
Een technologie met veel potentie dus. Met diervrije myoglobine kunnen vleesvervangers exact de smaak van echt vlees nabootsen. En dat kan helpen bij het oplossen van problemen op het gebied van klimaatverandering, dierenwelzijn en voedselproductie.
Kritiek op huidige vleesvervangers
Momenteel stoppen fabrikanten van vleesvervangers hun producten vol met toevoegingen om het product op ‘echt’ vlees te laten lijken. Voor de ‘bloederige’ look en rokerige smaak gebruiken ze vaak bietensap en paprikapoeder. Maar de meeste producenten slagen er niet in om echt vlees te evenaren. Met diervrije myoglobine hoopt Paleo deze uitdaging te overwinnen.
Paleo hoopt met hun technologie een duurzamer alternatief te bieden voor traditionele vleesproductie, aangezien de productie van diervrije myoglobine minder land, water en energie vergt dan het fokken en slachten van dieren. Bovendien draagt het bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen die worden veroorzaakt door de traditionele vleesindustrie.
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan De waarheid achter de milieu impact van de warmtepomp