Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In de toekomst moeten Europese bedrijven meer rekening gaan houden met de impact van hun zaken op het milieu en de samenleving. Dat staat in een nieuwe wet die onlangs is aangenomen door het Europees Parlement. Initiatiefnemer is de Nederlandse PvdA Europarlementariër Lara Wolters.

Mensenrechten en milieustandaarden

Op 9 maart won het initiatief van Lara Wolters (PvdA) een meerderheid stemmen in het Europese Parlement om bedrijven voortaan harder aan te pakken op sociale, milieugerelateerde en ethische kwesties. Als voorbeeld noemde Wolters zoal de uitbuiting van Oeigoerse dwangarbeiders en de onherstelbaar beschadigde koraalriffen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van misstanden die Europese en ook Nederlandse bedrijven veroorzaken. Met de nieuwe wet moet het niet mogelijk zijn dat bedrijven in Europa producten verkopen die door het inzetten van dwangarbeid of slavernij zijn gemaakt, maar ook producten die het milieu beschadigen kunnen worden geweerd in de EU.

Een Europese primeur 

Nog nooit eerder lag er een overkoepelende Europese wet op tafel die op deze wijze eist dat bedrijven dwangarbeid, moderne slavernij en milieuvervuiling uit hun productieketens verbannen. “Bedrijven krijgen de zorgplicht om misstanden in hun aanvoerketen te voorkomen en verhelpen”, legt Wolters uit. Bovendien krijgen de slachtoffers ook de kans om bedrijven hierop aan te spreken. Dit omdat de bewijslast bij deze wet voortaan geheel bij de bedrijven zelf ligt. Voorheen waren slachtoffers tot nu toe vaak aangewezen op jarenlange rechtszaken, zoals bijvoorbeeld de recente zaak tussen Brits-Nederlandse Shell en Nigeriaanse boeren, slachtoffers van olielekkages.

Bovendien blijkt de wetgeving hard nodig. Zo zijn bijna alle grote, in Nederland actieve kledingmerken betrokken bij Oeigoerse dwangarbeid. In Curaçao heeft het Nederlandse bouwbedrijf BAM straffeloos koraalriffen kapot gemaakt.

Ook in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer maakte een aantal partijen ook een soortgelijk initiatief bekend bekend. Zo stelde CU kamerlid, Joël Voordewind, een initiatiefwet voor om duurzaam ondernemen te verplichten. Dat voorstel wordt ingediend door SP, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Als de bedrijven niet ethisch verantwoord ondernemen, kunnen ze een sanctie krijgen, staat in het voorstel.

Wil je meer lezen over politiek en klimaat? Lees dan hier verder.