Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De avocado is een populaire vruchtgroente. Kenmerkend aan de vrucht is de grote pit in het midden. Bovendien is de vrucht extreem rijk aan vetten. Rijker dan alle andere soort vruchten. Biochemisch gezien kost het de moleculen van de avocadoplant er veel energie nodig om deze vetten te maken. Planten maken dus eerder cellulose, zetmeel of andere stoffen aan dan vetten. Hoe heeft de superfood avocado zo lang voort heeft kunnen bestaan?

Avocado is verweesde plant

Toen er nog geen mensen in Noord en Zuid Amerika voorkwamen, werden de beide Amerika’s bewoond door enkele grote zoogdiersoorten, zoals reuzenluiaards en glyptodons. Deze enorme dieren aten vruchten als avocado’s. Omdat avocado’s in het geheel werden gegeten door deze grote dieren, werden de zaden verspreid. Een soort van symbiose dus.

De avocadoboom had vele stoffen, die voor de meeste dieren giftig waren. Op die manier verzekerde de boom zich ervan dat alleen dieren die de grote vruchten en zaden konden verspreiden zich tegoed zouden doen aan vruchten. Biologen noemen dit het megafaunal dispersal syndrome.

Mens neemt rol van de glyptodon over

Avocado’s kregen in het maag-darmkanaal van deze grote planteneters een prikkel dat ze zich in een gastvrije omgeving gingen bevinden. Vanuit het standpunt van een plant gezien is de uitscheiding van een planteneter een ideale plaats. Veel voedingsstoffen in de buurt, een goede bescherming tegen andere planteneters en ook zolang het duurt een vochtige omgeving. Kortom, deze strategie van de plant was niet gek. Maar de avocadoboom had buiten de waard gerekend. Hij vergat de mens.

De eerste jager-verzamelaars die vanuit de Beringstraat Amerika binnentrokken, waren actieve en zeer effectieve jagers. Dieren als de reuzenluiaard en andere grote planteneters waren er niet tegen opgewassen. Het gevolg: De avocado werd minder door de dieren gegeten. Bosjes avocadobomen overleefden, maar niet meer dan dat. Zonder grote dieren was de soort ten dode opgeschreven.

Maar uitgerekend was het de mens, die de avocadoboom redde. Want de mens is een van de weinige diersoorten die wel avocado’s kan eten. De vette, smakelijke vruchten werden zelfs erg geliefd over de hele wereld. Zo geliefd zelfs dat avocado plantages nu een bedreiging vormen voor het voortbestaan van stukken regenwoud. Ook een opmerkelijk detail is dat Afrikaanse bosolifanten zich graag tegoed doen aan de avocadovruchten op avocadoplantages in Afrika. Dus misschien is Afrika een gastvrijere omgeving voor de avocado dan Zuid-Amerika. En hebben we toch wat goeds gedaan.

Meer doen met avocado

Zelf ook genieten van avocado’s? Goed nieuws, er zijn zelfs speciale keukentools voor de avocado. Altijd problemen met de pit er niet goed uit krijgen? Dan is deze tool ideaal. Zonder moeite snij jij zo die avocado door midden en haal je de pit eruit!

Natuurlijk zijn er ook veel boeken over avocado recepten. Colette Dike schreef dit avocado kookboek met decoratieve avocado ideeën. Gewoon lekker genieten van de avocado? Dat kan ook, natuurlijk!

avocado kookboek
avocado kookboek

Meer weten van kookboeken? Bekijk dan hier de selectie de 5 leukste vegan kookboeken