Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

We kunnen er niet meer omheen, plant-based is booming. Aldus Gerbert Dijkgraaf, Business Development Manager bij Aviko Rixona tegenover Cosun. Aviko Rixona, een grote producent van aardappelproducten, heeft een plantaardig alternatief voor kaas gelanceerd genaamd Potato Cheezz. Dit innovatieve product is ontstaan vanuit de ambitie van Aviko Rixona om in te spelen op de groeiende behoefte van de consument om gezonder en meer plantaardig te eten. Lees hier meer over dit nieuwe plantaardige product.

Meer behoefte naar plantaardig

Plantaardige producten zijn diervriendelijk, milieuvriendelijk én passen in een gezond voedingspatroon. Deze opmars van plant-based is een enorme gamechanger voor de foodsector. In deze ontwikkeling zag Aviko Rixona de uitdaging om nóg meer toegevoegde waarde uit de aardappel te halen! Met als resultaat Potato Cheezz: een alternatief voor kaas gemaakt van aardappelen. Potato Cheezz ziet eruit als kaas, smaakt als kaas en heeft een vergelijkbare textuur als kaas. Wat maakt dit plantaardige alternatief voor kaas zo uniek en innovatief? Potato Cheezz is vetvrij en een bron van vezels! Daardoor past Potato Cheezz goed in een meer plantaardig en duurzaam dieet.

Hoe wordt Potato Cheezz gemaakt?

De productie van Potato Cheezz begint bij het vinden van de perfecte aardappel van Hollandse bodem, zo vertelt Gerbert Dijkgraaf aan Cosun. Vervolgens worden de aardappels gewassen en geschild, gesneden tot plakjes en gekookt. Hierna wordt de aardappel langzaam omgetoverd in een heus stukje vegan kaas. Potato Cheezz kan gebruikt worden als ingrediënt om te verwerken in allerlei lekkere warme toepassingen waar voorheen ‘echte kaas’ voor werd gebruikt. Potato Cheezz is daarmee het ideale plantaardige alternatief voor kaas in fingerfood, snacks of vullingen in vleesvervangende alternatieven. Er is ook een speciale Potato Cheezz-variant beschikbaar voor toepassingen op pizza of gratin. Aan Potato Cheezz wordt geen vet of zout toegevoegd. Wat het gezonder maakt dan andere alternatieve of echte kaas.

Gezondere opties

Een gezondere productsamenstelling wordt dan ook steeds belangrijker voor consumenten, ontdekte Aviko. Voor plantaardige producten liggen er kansen om met voedingskundig verantwoorde alternatieven zoals Potato Cheezz de nutritionele waarde te verbeteren. Aan Potato Cheezz is namelijk geen zout toegevoegd en bevat geen (verzadigd) vet. Potato Cheezz levert daarnaast slechts 110 kcal per 100 gram. Ter vergelijking, Goudse 48+ kaas bevat gemiddeld 369 kcal per 100 gram. “We kregen bijvoorbeeld een vraag van een producent om mee te denken over hoe een product gezonder kon worden gemaakt. Met toepassing van Potato Cheezz in plaats van een ander plantaardig alternatief wisten we samen de Nutri-Score van een D naar B.”

Waarom plantaardig?

Het eten van meer plantaardig voedsel is niet alleen goed voor onze gezondheid en het dierenwelzijn, maar het past ook binnen de klimaatdoelstellingen van Nederland. De voedingssector is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland, waarvan een groot deel afkomstig is van de productie en consumptie van dierlijke producten. Het vervangen van deze producten door plantaardige alternatieven kan daarom een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk en het behalen van onze klimaatdoelstellingen. Door innovaties zoals Potato Cheezz te ontwikkelen en te promoten, kunnen bedrijven zoals Aviko Rixona bijdragen aan deze transitie naar een meer duurzame voedingsindustrie.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan We gooien minder voedsel weg