De Australian National University (ANU) in Canberra heeft zich voorgenomen om ruim voor 2050 niet alleen koolstofneutraal te zijn, maar zelfs koolstof-negatief. Ze beginnen direct aan de nodige veranderingen die ervoor zullen zorgen dat ze uiteindelijk in totaal meer koolstof zullen opnemen dan dat ze uitstoten.
De uitspraken werden gemaakt door de hoofden van de universiteit Brian Schmidt en voormalig Australisch minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop. Ze bespraken hun plannen voor de universiteit tijdens de jaarlijkse speech. De recente bosbranden in Australië werden genoemd als één van de redenen achter de actie. De bosbranden en andere extreme weersomstandigheden veroorzaakt door de klimaatcrisis hebben vele effecten gehad op de Australiërs en de ANU gemeenschap, waaronder de vernieling van onderzoeksfaciliteiten. Hierdoor raakten niet alleen de studenten, maar ook de werknemers gemotiveerder om actief de klimaatverandering te bestrijden.
De eerste stappen worden gemaakt
De eerste stap zal het creëren van een gedetailleerd plan zijn waarin wordt gespecificeerd hoe de universiteit zo snel mogelijk koolstof-negatief kan worden. Naast de veranderingen die gemaakt zullen worden, wil de universiteit ook meer vocaal worden over klimaatverandering en hun standpunten gaan belichten naar de rest van de wereld. Door middel van duurzame oplossingen, gemeenschappelijk bewustzijn en educatie gericht op duurzaamheid, hoopt de universiteit ruim voor 2050 haar doel te bereiken.
Andere universiteiten nemen ook actie
Niet alleen ANU, maar ook The University of Technology in Sydney (UTS), en de Swinburne University of Technology in Melbourne gaan veranderingen maken. Beide universiteiten hebben de zogenaamde Global Climate Letter getekend, wat betekent dat ze voor 2030, of uiterlijk voor 2050, koolstofneutraal moeten zijn. Verder moeten ze onderzoek naar duurzame oplossingen motiveren, en milieu-onderwerpen uitgebreider verwerken in hun algemene educatie en curriculum. Zo zijn wetenschappers van UTS bijvoorbeeld ook bezig met een project waarin ze algen gebruiken om bier te brouwen. Dit brouwproces zou de CO2-voetafdruk van bier moeten verlagen. Naast deze Australische universiteiten, hebben 247 andere hogescholen en universiteiten over de hele wereld de klimaatbrief getekend. Opvallende universiteiten die de brief getekend hebben zijn onder andere de University of Cambridge, de University of California en de University of Edinburgh.