Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Door de drastische afname in toerisme, hadden de medewerkers van het rondvaartbedrijf Passions of Paradise tijd over. In samenwerking met een onderzoeksteam begonnen ze met het kweken en planten van koralen in hun vrije tijd. Ondertussen zijn er al ongeveer 1000 koralen geplant.

Australië staat bekend als duikparadijs, grotendeels door het beroemde Groot Barrièrerif. Duizenden koraalsoorten vallen te bewonderen, verspreid over duizenden kleinere riffen. Maar nu veel vliegverkeer plat ligt, zijn de toeristen ver te zoeken. De toerismebranche – en daarmee ook rondvaartbedrijven – verloor bijna al haar klanten en werd deels geforceerd om haar deuren te sluiten.

Een rondvaartbedrijf met een passie voor koraal

Passions of Paradise is één van die rondvaartbedrijven die werk verloor en nu meehelpt. Het bedrijf is gespecialiseerd in duik- en snorkelcruises en is onder leiding van CEO Scott Garden. Toen de medewerkers van Passions of Paradise de werkzaamheden moesten neerleggen, besloten ze hun tijd op een andere manier te besteden. In samenwerking met Lorna Howlett, de projectcoördinator van The Coral Nurture Program, begonnen ze met het kweken en planten van koralen voor het Hastings rif. Ze stelden hiervoor hun catamaran en brandstof beschikbaar. Meerdere medewerkers helpen zelf mee in hun vrije tijd.

The Coral Nurture Program

Het project van Howlett is uniek op twee manieren: onderzoekers werken nauw samen met de toerismebranche en ze maken voor het eerst gebruikt gemaakt van de zogenaamde “koraalklip”. Deze klip heeft het onderzoeksteam speciaal ontwikkeld om afgebroken stukken koraal weer vast aan het rif te kunnen maken. Omdat ze geen nieuwe koralen willen introduceren, maar het huidige ecosysteem willen behouden, gebruiken ze alleen koralen die op locatie gevonden worden. Duikers verzamelen de afgebroken stukken koraal en kweken er meer, zodat er een constante bron van extra koralen is. Daarvoor zijn er zes kweekrekken geïnstalleerd op locatie. De gevonden afgebroken koralen worden op de rekken geplaatst zodat ze kunnen groeien. Uiteindelijk plaatsen de duikers de koralen weer op het rif. Ongeveer 1000 koralen zijn al toegevoegd aan het rif.