Astipalaia klinkt je misschien nog niet bekend in de oren, maar in de toekomst zal daar waarschijnlijk verandering in komen. Het eiland wordt een modeleiland voor slimme, emissievrije mobiliteit. Binnen twee jaar wil het eiland zichzelf op de kaart zetten als een 100 procent duurzaam eiland.
Proeftuin voor e-mobiliteit
Het Griekse eiland Astipalaia ligt in de Egeïsche Zee en telt zo’n dertienhonderd inwoners en vijftienhonderd voertuigen. Daarnaast trekt het eiland meer dan 72.000 toeristen per jaar. Ook zij maken gebruik van deze voertuigen, voor ritjes van A naar B, zoals naar het strand of hotel.
Nu zijn dit nog benzine of diesel aangedreven voertuigen. Maar vanaf 2021 gaat dit drastisch veranderen. Binnen twee jaar stapt het eiland volledig over naar e-mobiliteit. Een samenwerking tussen de Griekse overheid en Volkswagen moet dit gaan realiseren. Het plan is bedacht door Volkswagen. Zo kunnen ze op schaal zien wat er nodig is voor hun klimaatneutrale visie. Astipalaia dient dus als een modeleiland voor e-mobiliteit.
Een futuristisch eiland
Zelf investeert de Griekse regering zo’n 20 miljoen euro in het project. De bedoeling is om op Astipalaia “van futuristische ideeën werkelijkheid te gaan maken”, aldus de Griekse vice-minister van buitenlandse zaken, Konstantinos Fragogiannis. Zo willen ze het eiland op de kaart gaan zetten.
Volkswagen levert meer dan 1000 elektrische voertuigen, waaronder e-stadsbussen, e-politiewagens en e-ambulances, en personenauto’s. Door een netwerk van 230 laadstations worden de e-voertuigen voorzien van elektriciteit. Bovendien wordt alle stroom opgewekt met behulp van windmolens en zonnepanelen. Zo wordt het eiland helemaal zelfvoorzienend.
Vlieland is koploper Nederlandse duurzaamheid
Maar het Griekse eiland is niet de enige met deze ambitieuze plannen. Zo besloten de twee Schotse eilanden Eigg en Orkeny al eerder om volledig te verduurzamen. Met windmolens, waterkrachtcentrale en zonnepanelen draaien deze eilanden nu het hele jaar en 24 uur per dag op zelf opgewekte energie. Orkney produceert inmiddels al meer dan nodig, en levert via een onderzeese kabel groene stroom aan het Schotse vasteland.
Wat dichterbij huis is Vlieland koploper. Niet alleen omdat Vlieland autoluw is, maar ook omdat er onlangs een lokale energiecoöperatie is opgezet die een zonneakker van 4000 panelen heeft geïnitieerd. Dit inclusief een ondergronds reservoir om zonnewarmte op te slaan en ’s winters te benutten. Dit project werd vrijwel volledig gefinancierd door de 1.100 inwoners van Vlieland.
Wil je meer lezen over gebieden in de wereld die compleet op groene energie kunnen draaien? Lees dan hier verder.
Beeld: Volkswagen