Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het asperge seizoen is in Nederland weer geopend en dat betekent dat de liefhebbers van het witte goud weer hun hart kunnen ophalen. Asperges zijn al jaren een populaire groente in Nederland en worden veel gegeten tijdens het seizoen, dat meestal loopt van april tot en met juni. Maar hoe duurzaam is onze favoriete seizoensgroente eigenlijk? In dit artikel leggen we het uit.

De jaarlijkse aspergeteelt

Op diverse plekken in Nederland is de asperge teelt in volle gang. Asperges worden voornamelijk geteeld in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Het telen van asperges is een intensieve en arbeidsintensieve bezigheid. Zo moeten de asperges met de hand gestoken worden en worden ze tijdens het seizoen dagelijks gecontroleerd op groei en kwaliteit. Dit maakt het telen van asperges een kostbare aangelegenheid. Een nadeel voor de duurzaamheid van het witte goud, want daarbij wordt veel water en energie wordt gebruikt.

Het transporteren van asperges is een stuk duurzamer dan bij andere groenten. Omdat asperges slechts enkele maanden per jaar verkrijgbaar zijn en ze lokaal worden geproduceerd, worden ze maar in kleine hoeveelheden over het land verspreid. Hierbij wordt niet heel veel CO2 uitgestoten. Ook het gebruik van verpakkingen draagt bij aan een kleinere milieubelasting van asperges. Zij worden vaak niet meer gewikkeld in plastic, dus dat scheelt een hoop extra afval.

Milieubelasting

Volgens de Volkskrant is de teelt van asperges onder onverwarmde plastic tunnels met folie is een extra duurzame methode die geen extra energie kost. Gelukkig komt deze methode ook veel voor in Nederland. Als het telen van groente aankomt is de regel: hoe meer verwarming er nodig is, hoe meer fossiele energie er wordt verbruikt.

Voor een complete duurzaamheids-analyse, is het echter ook belangrijk om naar de opbrengst van asperges te kijken. In vergelijking met andere Nederlandse akkerbouwgewassen is de gemiddelde opbrengst van asperges vrij laag, namelijk 11 duizend kilo per hectare. Hierdoor scoren asperges minder goed op duurzaamheid. Hoewel de verse asperges uit Nederland uiteraard nog steeds veel duurzamer zijn dan ingevlogen asperges uit bijvoorbeeld Peru, volgens Milieu Centraal. Verwarmde kasasperges hebben ongeveer een kwart hogere opbrengst, maar het is moeilijk te zeggen of dit het extra energiegebruik compenseert, aldus milieuadviesbureau Blonk Sustainability. Bovendien worden aspergeplanten in de zomer bespoten tegen plagen zoals de aspergekever.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Elke dag een duurzame maaltijd op tafel met Ekomenu