Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Bestaan er meubels die CO2-negatief zijn? Dat wil zeggen dat hun productie geen CO2 uitstoot, maar juist opneemt. Jazeker, die bestaan! Maak kennis met de unieke arborisculptuur-meubels uit de boomgaard van FullGrown.

arborisculptuur

Het klinkt te mooi om waar te zijn: een boom, gekweekt als stoel of tafel, met behulp van arborisculptuur. Toch is dit precies wat Alice en Gavin Munroe van het Britse FullGrown doen. Anders dan de standaard manier van meubels maken: je zaagt bomen om, verzaagt ze tot planken en maakt daar meubels van – gaat FullGrown juist andersom te werk.

Hun werk begint met het kweken van de boom. In de vorm van een stoel, door vanaf het begin precies te plannen hoe de boom groeit. Hoe? In het YouTube filmpje hieronder legt Gavin Munroe, een van de oprichters, het haarfijn uit.

Boom wordt stoel. Bron Full Grown

Produceren voor de marktvraag is lastig. Deze is over zes jaar immers heel anders dan op het moment dat je de beslissing neemt om een extra stoel te kweken. Langetermijnvisie is dus onmisbaar voor dit unieke bedrijf. Alles begint met een boom, waarvan de takken om een frame heen worden gebogen.

Deze takken vormen de poten, die langs het frame worden geleid. De stoel groeit dus als het ware op zijn kop, wat verklaart waarom de bovenkant van de stoel het dikste is.

Arborisculptuur, een lange termijn project

Wil FullGrown dat de takken aan elkaar groeien, bijvoorbeeld om een zitvlak te laten groeien, dan worden hier de takken aan elkaar gebonden. Vervolgens groeien de stammen dan aan elkaar, zoals je ook in het bos vaak ziet. Naarmate de boom verder uitgroeit en dikker wordt, wordt ook het hout van wat de stoel gaat worden, dikker.

Na een jaar of zes oogst het bedrijf de boom. Deze droogt nog een jaartje uit, en wordt daarna bewerkt tot een gerieflijke stoel om lekker op te zitten. Fullgrown kweekt ook andere levende projecten, zoals lampenkappen en zelfs tafels.

Als je een kind hebt, en plaats in je tuin, is het zelfs een leuk langetermijnproject om een dergelijke boom proberen te kweken. Tegen de tijd dat je kind op kamers gaat, heb je dan een uniek meubel om mee te geven. Natuurlijk is hier wel kennis voor nodig. Die kan je vinden in boeken over het leiden en snoeien van bomen. Omdat maar weinig mensen zich met deze unieke hobby bezighouden, zijn er nog geen gespecialiseerde boeken over het zelf laten groeien van meubels. Wel kan je de algemene principes van bomen leiden gebruiken.

Wil je meer lezen over dit soort innovatieve meubels en voorwerpen? Lees dan hier verder over borden gemaakt van eierschalen.