Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vanaf 2021 gaat het Amerikaanse techbedrijf Apple de bonussen van topmanagers koppelen aan duurzame energie, diversiteit op de werkvloer en andere sociaal- en milieukwesties. Dat blijkt uit een aanvraag die het bedrijf indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).

De sleutel tot Apple’s succes

Apple meldt jarenlang het voortouw te hebben genomen bij het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Nu streeft het bedrijf ernaar om op een dag alle producten en verpakkingen van 100% gerecycled en hernieuwbaar materiaal in te kopen. Zo willen ze een volledig duurzaam bedrijf worden.

Apple verkondigde onlangs 100 miljoen dollar in het Racial Equity and Justice Initiative te gaan steken. Hierbij hoort ook de lancering van het Propel Center (zie hierboven). Het wordt een innovatieve hub voor de hele HBCU-community die lesprogramma’s, stages en coaching verzorgt. Bron: Apple

Bovendien is het bedrijf ervan overtuigd dat de diversiteit binnen het bedrijf de drijvende kracht achter de innovatie is. “Het is de sleutel tot ons succes”, aldus Apple. Daarom worden deze waarden voortaan gelinkt aan de eindejaarsbonus. Op deze manier hoopt het bedrijf dat bestuursleden deze visie nog meer gaan naleven.

Extra motivatie voor duurzaamheid

De verandering gaat in 2021 al van kracht. Deze dient dus als een extra motivatie voor de bestuursleden om hun beslissingen binnen het bedrijf meer te baseren op sociale en duurzame motieven. 

Apple gaat in de buurt van het Deense plaatsje Esbjerg investeren in de bouw van twee van de grootste windmolenparken op land ter wereld. Bron: Apple

“Om te voldoen aan uitzonderlijk hoge normen van waardengedreven leiderschap, naast het leveren van sterke financiële resultaten”, valt in het document van Apple te lezen. Ook valt er uit het document op te maken dat een bestuurslid er 10% op voor- of achteruit kan gaan. Er wordt niet precies vermeldt hoe de prestaties worden afgemeten aan deze waarde.

De kernwaarden

Op 27 januari maakt Apple de jaarcijfers over 2020 bekend. Daarna vindt er op 23 februari de virtuele jaarlijkse aandeelhoudersvergadering plaats. In het rapport laat het techbedrijf al doorschemeren dat ze toe zijn aan verandering.

Het Montague-windpark in Oregon is met 200 megawatt een van de grootste projecten van Apple en voorziet een van hun datacenters in Prineville van stroom. Bron: Apple

“Vanaf 2021 zullen er meer milieu en sociale waarden worden opgenomen in onze plannen”, staat er in het rapport. De zes kernwaarden voor 2021 zijn toegankelijkheid, onderwijs, milieu, inclusie en diversiteit, privacy en veiligheid, en leveranciersverantwoordelijkheid. Oftewel: op naar een duurzame toekomst.