Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vorige week maakte Apple bekend een Restore-fonds te hebben gelanceerd om natuurlijke oplossingen voor klimaatverandering te versnellen. Samen met Apple’s partners is er nu 200 miljoen dollar in het fonds geïnvesteerd om CO2-uitstoot te kunnen compenseren. 

Het eerste restore-fonds ooit

In een persbericht laat Apple weten het allereerste Restore-fonds in zijn soort te hebben gelanceerd. Dit fonds investeert in bosbouwprojecten om koolstof uit de atmosfeer te halen. Tegelijkertijd moet het de investeerders een financieel rendement opleveren. Met het project wil Apple jaarlijks minstens één miljoen ton CO2 uit de atmosfeer halen. Dat staat gelijk aan de uitstoot van ruim 200.000 brandstofauto’s. De herbebossing helpt Apple met de laatste 25 procent van het plan om in 2030 klimaatneutraal te zijn, inclusief productieketens.

Klimaatneutraal 2030

Volgens Apple kan 75 procent van de klimaatneutrale doelstelling door het bedrijf zelf worden bereikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan duurzamere ontwerpen en efficiënter en duurzamer energiegebruik. Ook het verminderen van uitstoot, door bijvoorbeeld meer gerecyclede materialen te gebruiken, is deel van het plan. Op korte termijn is het de bedoeling van Apple om helemaal over te stappen op 100 procent gerecycled materiaal. Maar daar staat nog geen datum voor. 

Apple gaat voor herbebossing


Ook als al die stappen binnen korte tijd gerealiseerd worden door Apple, dan zegt het bedrijf zijn uitstoot nog niet naar netto nul te kunnen brengen. Om die uitstoot op te vangen, zijn volgens Apple meer bomen nodig. Daar moet het fonds voor gaan zorgen: natuurlijke herbebossing.

Volgens Lisa Jackson, vice president Milieu, Beleid en Maatschappelijke Initiatieven van Apple, biedt de natuur een aantal van de beste middelen om koolstof uit de atmosfeer te halen. “Bossen, wetlands en graslanden onttrekken koolstof aan de atmosfeer en slaan die permanent op in hun bodem, wortels en takken.” Om die reden kiest Apple voor herbebossing ter compensatie van de CO2-uitstoot van het bedrijf. Bovendien is het een aantrekkelijke formule, omdat het ook financieel rendement oplevert voor Apple en andere investeerders. Voorbeelden hiervan zijn Conservation International en Goldman Sachs. 

Wil je meer lezen over Apple en duurzaamheid? Lees dan hier verder.