Goed nieuws! Anta Flu verpakt zijn keelsnoepjes voortaan in waspapier in plaats van plastic. De plastic wikkels kwamen namelijk vaak in de natuur als zwerfafval terecht, en hier wilden de Zwerfinator (Dirk Groot) en de Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) een stokje voor steken. Dat is ze inmiddels gelukt!
Afvalruim-app Litterati helpt mee
Dirk Groot, ook wel @zwerfinator en Nederlands eerste professionele zwerafvalraper, startte in juni 2017 het ‘Grote Anta Flu Experiment’. Hierbij moedigde hij Nederlanders aan om plastic wikkels van Anta Flu van straat te rapen, er een foto van te maken en deze met de hashtag #Antaflu toe te voegen aan de app Litterati.
Dit is een Amerikaanse app, ontwikkeld door duurzaam ondernemer Jeff Kirschner, waarmee men geraapt zwerfafval registreert. De app brengt deze gegevens in kaart en zo kun je gemakkelijk zien waar veel zwerfafval voorkomt. Ook kun je zien welke soorten en merken afval het meeste voorkomen. Litterati gebruikt deze data daarna om bedrijven en organisaties bewust te maken en aan te moedigen om te kijken naar duurzame oplossingen.
Een jaar lang snoeppapiertjes rapen
Een kleine driehonderd mensen hebben vervolgens ruim een jaar alle vindplaatsen van de snoepwikkel geregistreerd, en de teller kwam uiteindelijk op ruim 16.000 wikkels. Dirk Groot kwam de plastic verpakking overal, en op de gekste plekken zoals natuurreservaten, tegen. “Ik noem het een lekkage-product, die snoepwikkels van Anta Flu.” Het experiment had drie hoofddoelen:
* Het verzamelen van data om daarmee in overleg te treden met de producent om een andere (biologisch afbreekbare) verpakking te gaan gebruiken dan de plastic wikkels die worden gebruikt.
* Laten zien hoe we met z’n alleen veel zwerfafval kunnen oprapen door af en toe één stukje op te rapen.
* Laten zien dat zwerfafval overal ligt en niet alleen rondom scholen, winkelcentra et cetera en dat oplossingen dus ook overal moeten werken, niet alleen in kleine gebieden waar nu vaak de focus op ligt.
Anta Flu op de derde plaats van meest geraapte merken
Door de actie kwam het keelsnoepje op de derde plek van de top drie wereldwijd meest geraapte merken, net na McDonald’s en Marlboro. Dit ondanks het feit dat Anta Flu een typisch Nederlands snoepje is dat alleen in de Benelux wordt verkocht. De reden dat de keelpastille zo hoog scoorde was dan ook wel te danken aan de oproep van Groot.
Na de inzamelingsactie besloot Dirk de Groot samen met Plastic Soup Surfer Merijn Tinga de fabrikant van het snoepje te benaderen. En de CEO van Anta Flu moest best even slikken van de uitkomst van het experiment. Hij beloofde de twee dan ook dat hij zijn keelsnoepjes binnen een jaar zou verpakken in een afbreekbare wikkel.
Inmiddels is de belofte waargemaakt en liggen de Anta Flu’s met een nieuw jasje in de schappen. De waspapieren wikkel is duurzamer en iets zwaarder, zodat deze minder snel uit een jas- of broekzak valt. Ook is de wikkel geheel palmolie- en kokosolievrij. Als de wikkel onverhoopt toch op straat belandt, vergaat deze net zo snel als een boomblad.
Wil je verder lezen over duurzame verpakkingen en producten? Lees dan hier verder.