ReefSystems is druk bezig met het plaatsen van kunstmatige riffen, of zogenaamde ‘vishotels’, in Nederlandse wateren. De installaties zijn onderhand al te vinden in onder andere Amsterdam en IJmuiden. De startup heeft als doel om de biodiversiteit van de onderwaterwereld te vergroten.
Algen, mosselen en krabben
Dit doen ze nu dus door vishotels te bouwen en in het water te plaatsen. Binnen no-time worden de hotels die dienen als kunstmatige riffen een deel van de natuur. Dikke lagen algen, mosselen, oesters, zeesterren en krabben vinden een nieuw thuis in de bouwwerken.
De opleving van dit soort dier- en plantensoorten heeft “een sneeuwbaleffect”, volgens Max Dijkstra, mede-oprichter van ReefSystems. Zo is de volgende stap namelijk dat de drukbezochte kunstmatige riffen vissoorten aantrekken en hiermee de biodiversiteit langzaam vergroten.
De constructie van de vishotels
De constructie wordt een Modular Sealife System (MOSES)® genoemd. MOSES is dus een modulair bouwsysteem dat geschikt is voor zowel schaaldieren om op te groeien aan de buitenkant, als voor vissen die kunnen schuilen aan de binnenkant.
“Het modulaire systeem maakt het mogelijk om constructies met vergelijkbare grootte en sterkte te bouwen met 40% minder beton, wat resulteert in een verminderde CO2-uitstoot door minder cementgebruik.”
De plaatsingen
ReefSystems plaatste in oktober in IJmuiden een vishotel als deel van het Noordzeekanaalproject. Voor dit project plaatsten ze twee dagen later ook zo’n kunstmatig rif bij de Moezelhaven en in november bij het Amsterdamse Marineterrein.
Wetenschappers van de Universiteit van Wageningen zullen gaan onderzoeken of het water bij het Amsterdamse Marineterrein ook echt over meer biodiversiteit beschikt door de kunstmatige riffen. Dat kunnen ze redelijk goed inschatten door monsters te nemen van het water en deze in het laboratorium te onderzoeken op DNA.
Wil je meer lezen over onderwaterhotels? Lees dan hier verder over hotels voor zeepaardjes in Sydney.
Beeld: ReefSystems