‘s Werelds rijkste man op aarde, Jeff Bezos, heeft een bedrag van 10 miljard dollar opzij gezet voor het Bezos Earth Fund. Dit nieuwe fonds moet klimaatwetenschappers, activisten en non-profitorganisaties financieel ondersteunen in hun strijd tegen klimaatverandering. Ieder initiatief dat een reële mogelijkheid biedt de natuur te beschermen komt in aanmerking. “Klimaatverandering is de grootste dreiging voor onze planeet,” schreef Bezos in een post op Instagram. “Ik wil samen met anderen werken om bekende manieren te versterken en nieuwe manieren te onderzoeken om te strijden tegen de vernietigende impact van klimaatverandering op deze planeet die we allemaal delen.” Het betreft één van de grootste donaties allertijden.
Een oplossing, of de oorzaak van het probleem?
Tot nu toe heeft Jeff Bezos, met een totaal vermogen van 120 miljard dollar, relatief weinig van zijn geld aan goede doelen besteed. Dat in tegenstelling tot mede-billionairen Steve Jobs and Warren Buffet, die bekend staan als grotere gevers. Jeff Bezos investeerde zijn vermogen voornamelijk direct terug in Amazon, of andere particuliere ondernemingen zoals Blue Origins, een raket bedrijf. Niet bepaald een duurzaam investeringsbeleid. En alhoewel Jeff’s ex-vrouw afgelopen jaar de Giving Pledge ondertekende, een belofte die rijke mensen om vraagt om op zijn minst de helft van hun rijkdom weg te geven, heeft Jeff zelf die stap niet gezet.
Sterker nog, Jeff Bezos en zijn handelen zouden op veel manieren beschouwd kunnen worden als een belangrijke spil in de klimaatcrisis. De miljarden pakketjes die dankzij Amazon elke dag per vliegtuig, boot en bus de wereld over worden vervoerd zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een significante uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is het business model van Amazon volledig afhankelijk van het stimuleren van uitbuiting en (over)consumptie, basisprincipes van ons moderne en alles-verwoestende economisch systeem. Daarnaast biedt Amazon haar cloud services aan aan fossiele brandstof bedrijven, en heeft het bedrijf donaties gedaan aan politieke campagnes van klimaatontkenners.
Een nieuwe richting
De oprichting van het Bezos Earth Fund komt echter niet volledig uit de lucht vallen. Jeff Bezos staat namelijk onder steeds meer druk van zijn werknemers bij Amazon om zijn praktijken te verduurzamen. In reactie op deze werknemers, die zichzelf hebben georganiseerd onder de naam “Amazon Employees for Climate Justice”, had Jeff Bezos vorig jaar al de belofte gemaakt om als bedrijf de doelen van het Parijs akkoord aan te nemen en die zelfs tien jaar eerder, in 2040, te verwezenlijken. Dit betekent onder andere dat Amazon per 2040 compleet klimaatneutraal wil werken. Om dit te verwezenlijken maakte het bedrijf een investering van 440 miljoen dollar in Rivian, een elektrisch autobedrijf.
De leden van Amazon Employees for Climate Justice, en vele andere mensen op het internet, hebben met groot scepticisme op het Bezos Earth Fund en Jeff Bezos uitingen over de klimaatcrisis gereageerd. “We juichen de filantropie van Jeff Bezos toe, maar één hand kan niet geven wat de andere hand juist wegneemt,” schreef de organisatie. “Aardbewoners hebben recht om te weten: wanneer gaat Amazon stoppen om de fossiele industrie te helpen met het vernietigen van de aarde? Wanneer stopt Amazon met het steunen van denktanks zoals het Competitive Enterprise Institute, een actieve klimaatontkenner?”