Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Netbeheerder Alliander verwacht grote uitdagingen bij het aanpassen van het energienetwerk aan nieuwe energiebronnen en duurzame energie. De netbeheerder voorziet dat de komende jaren veel werk nodig zal zijn om het energienetwerk te verzwaren, maar vreest een tekort aan technisch personeel. Het bedrijf laat weten dat ook consumenten hierdoor problemen zullen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het niet teruggeleverd krijgen van zonnestroom of tijdelijke stroomuitval. Het elektriciteitsnet is kennelijk nog niet op berekend op de hoeveelheid duurzame energie. Staat dit de energie transitie in de weg?

Omschakeling duurzame energie

Netbeheerder Alliander kan het tempo van de duurzame energietransitie niet bijbenen. Het bedrijf geeft aan dat de omschakeling naar duurzame energie de energievoorziening “ingrijpend op de schop” zal nemen en dat er onder meer zonneweides en windparken op het net aangesloten moeten worden. Bovendien zullen er meer elektrische auto’s op de weg komen en moeten woningen van het gas af en op een andere manier verwarmd worden. Want de energietransitie komt nu echt op gang. Zo bevestig ook topman Maarten Otto tegenover het Parool.

Het aantal woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen in het netwerkgebied van Alliander, dat Noord-Holland, Gelderland, Flevoland en Friesland omvat, is afgelopen jaar met een kwart toegenomen tot 760.000. Daarnaast is het aantal warmtepompen en elektrische auto’s in hetzelfde gebied ook sterk gestegen.

Flinke investeringen

Deze veranderingen zullen ertoe leiden dat Alliander meer moet investeren in het netwerk. In de eerste helft van dit jaar heeft de netbeheerder al 302 miljoen euro gestoken in de vervanging en uitbreiding van de energienetten. Wel heeft Alliander volgens NU.nl een nettowinst van 134 miljoen euro geboekt in de eerste zes maanden van dit jaar, vergeleken met 93 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Alliander heeft aangegeven dat er ongeveer 20.000 extra elektriciteitshuisjes nodig zijn om aan de toenemende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen. Bovendien zal één op de drie straten moeten worden opengesteld om de verzwaring van het elektriciteitsnet mogelijk te maken. Echter, Alliander verwacht problemen bij het uitvoeren van deze taken vanwege de stijgende vraag naar elektriciteit die het tempo overstijgt waarin de klus kan worden uitgevoerd. Daarnaast zorgen materiaal- en personeelstekorten voor verdere complicaties voor Alliander.

Energietransitie

Alliander is niet de enige netbeheerder die zich voorbereidt op de energietransitie. De Nederlandse regering heeft als doelstelling om in 2050 een klimaatneutraal Nederland te hebben en de energietransitie is een belangrijk onderdeel van deze ambitie. Andere netbeheerders, zoals TenneT en Enexis, hebben ook aangegeven dat ze verwachten dat de energietransitie tot grote uitdagingen zal leiden en dat er meer investeringen nodig zullen zijn. Het is belangrijk dat netbeheerders en de overheid samenwerken om de energietransitie op een efficiënte en effectieve manier te laten verlopen.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Is duurzaamheid wel betaalbaar voor iedereen?