Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
De mens is niet de enige die last heeft van een epidemie. De bomen moesten het de laatste tijd ook ontgelden vanwege essentaksterfte. De essenziekte (of ook wel Chalara fraxinea) is een schimmel die is komen overwaaien uit Azië. Vooral de bossen in het noorden van Europa hebben het zwaar. In Denemarken zijn al 90% van alle essen verdwenen. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de essenziekte in Frankrijk, waar de effecten veel minder zwaar zijn. Voor de bomen geld hetzelfde als voor ons: afstand houden! 

Essentaksterfte rukt op

De epidemie heeft zich snel verspreid binnen Europa. De schimmel is via Rusland Oost-Europa binnen gekomen. Vanuit daar heeft het de Alpen, Noord-Frankrijk en zelfs Groot-Britannië bereikt. Een infectie begint bij de wortelen en tast uiteindelijk de hele boom aan. Toevalligerwijs zijn er veel overeenkomsten met het coronavirus. Ook deze schimmel doet het beter in een kouder klimaat. En ook voor deze schimmel geldt een simpele oplossing: afstand nemen.

Leren van de Franse bossen

Uit onderzoek blijkt dat in de Franse bossen maar 10% van de essen is aangetast. Dit is een groot verschil met de rest van Europa. Dit komt doordat de bomen in Frankrijk verder uit elkaar staan en omdat zij een diverser bos hebben. Het aanplanten van meer verschillende soorten bomen is dus de beste oplossing om deze crisis tegen te gaan.

In Nederland reageren ze snel

In Nederland hebben ze gelijk gereageerd op deze ontwikkelingen. Zo planten ze bij de Oostvaardersplassen ruim 120.000 bomen om de essentaksterfte tegen te gaan. Er moesten in deze gebieden veel bomen weggehaald worden en nu zetten ze zich daar in voor een diverser bos. Door de coronamaatregelen is het een stuk lastiger voor Staatsbosbeheer om de bomen te planten. Het is namelijk lastig om vrijwilligers bij elkaar te krijgen. Medewerkers die normaal gesproken op het kantoor van Staatsbosbeheer werken, helpen nu bij het beplanten van de getroffen gebieden.

Wil je meer artikelen lezen over de natuur? Lees dan hier verder.