Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Paddenstoelenleer? Ja, dat lees je goed! Het bekende schoenen- en kledingmerk zet steeds meer in op duurzaamheid. Ze gaan nu nieuwe collecties gemaakt van mycelium uitbrengen, in plaats van koeienhuiden. Daarnaast is Adidas druk bezig met het verwerken van gerecycled oceaanplastic in schoenen én zijn ze bezig met de ontwikkeling van gerecycled katoen.

Myceli-wattes?

Mycelia zijn de ondergrondse schimmeldraden die de zwammen en schimmels voorzien van nutriënten. Onder de juiste omstandigheden en in een laboratorium kun je de mycelia gemakkelijk in elke gewenste vorm laten groeien. Door met verschillende factoren te spelen – zoals het type zwam, de temperatuur, voedingsstof en hoeveelheid licht – kun je volledig de eigenschappen van het eindproduct bepalen.

Sulphur Tuft latin name Hypholoma fasciculare fruiting body also known as Clustered Woodlover a poisonous saprophagic fungi that feeds on rotting wood

Eerder schreven we al over het gebruiken van zwammen en schimmels als bouwmateriaal en paddenstoelenbakstenen. Maar nu is dit proces nog een stapje verder getild en maakt Adidas er vegan sneakers van!

Sneakers van paddenstoelenleer

Eind december kondigde het merk aan dat het bezig is met de ontwikkeling van vegan leren schoenen gemaakt van mycelium. Adidas heeft nog niet aangekondigd wanneer de nieuwe collectie met het nieuwe materiaal op de markt zal komen. Wel werkten ze in oktober al samen met de biotechnologie-startup Bolt Threads om toegang te krijgen tot het op mycelium gebaseerde veganistische leer Mylo.

Adidas FUTURECRAFT.LOOP – De eerste generatie schoenen werd gerecycled en gebruikt voor een tweede generatie schoenen. Bron: Adidas

Op dat moment werkte Bolt Threads ook samen met Stella McCartney en Lululemon en Kering – een luxe modegroep die de ontwikkeling beheert van merken zoals Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga, Alexander McQueen en meer – om hen toegang te geven tot het veganistische materiaal. Dat is positief nieuws dus! Volgens Bolt Threads worden er een hoop nieuwe vegan producten van bovenstaande merken gelanceerd in 2021.

Adidas goes sustainable

Naast het gebruik van nieuwe, plantaardige materialen, streeft Adidas ernaar om meer gebruik te maken van gerecyclede materialen zoals gerecycled oceaanplastic, in plaats van milieubelastende materialen. Het merk wil deze duurzame materialen nog meer laten terugkomen in de ontwerpen. In 2020 produceerde Adidas 15 miljoen paar schoenen die gemaakt waren van gerecycled plastic afval.

Adidas FUTURECRAFT.LOOP – 100% recyclebare schoenen. Bron: Adidas

Het kleding- en schoenenmerk streeft ernaar om dat aantal te verhogen tot 17 miljoen in 2021. Daarnaast is één van hun doelen om 60 procent van de productielijn gebruik te laten maken van gerecycled polyester. Ook is het merk momenteel bezig met de ontwikkeling van gerecycled katoen. Dat klinkt ons als muziek in de oren!

Wil je meer lezen over modemerken die groene stappen maken? Lees dan hier verder.