Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Om de transitie naar een duurzamere samenleving te versnellen, heeft ABN AMRO een nieuw investeringsfonds gelanceerd. De bank stelt hiervoor 425 miljoen beschikbaar. Met het Sustainable Impact Fund (SIF) wil ABN AMRO actief investeren in de circulaire economie, energietransitie en social impact.

Nieuw investeringsbeleid

Het nieuwe Sustainable Impact Fund (SIF) wordt een volledige dochter corporatie van ABN AMRO. Dat betekent dat het fonds een zelfstandig investeringsbeleid krijgt. Hiermee willen ze bijvoorbeeld private equity-investeringen van tussen de 4 en 30 miljoen realiseren voor ondernemingen die toe zijn aan de volgende groeifase. Het gaat uiteraard alleen om ondernemingen met een bewezen en duurzaam business model. Daarnaast komen er ook venture-kapitaalinvesteringen. Zo tussen de 500.000 en 4 miljoen kan daarvoor beschikbaar worden gesteld. Mits de onderneming een bewezen concept heeft. 

Een duurzame stap

Momenteel financiert de ABN AMRO al een tal van duurzame initiatieven. Dat zegt Rutger van Nouhuijs, hoofd van de zakenbank van ABN AMRO, in een toelichting. Maar tot op heden ging dat voornamelijk om kredietverlening, en niet zo zeer om risicodragend kapitaal. Daar dient het nieuwe fonds nu voor. “Bedrijven die duurzaam rendement koppelen aan een goed bedrijfseconomisch plan, kunnen bij ABN AMRO SIF terecht”, aldus het directielid. Het bedrijf neemt hiermee een duurzame stap, in de hoop om zo actiever bij te dragen aan de transitie naar een circulaire economie.

Eerste duurzame investeringen al gemaakt

Afgelopen twee maanden maakte ABN AMRO al de eerste twee venture kapitaalinvesteringen. Een daarvan was in Envisions, een Nederlands bedrijf voor ‘smart-glasses’. Zij maken het alledaagse bestaan van mensen met een visuele beperking makkelijker met behulp van artificial intelligence. Een grote sociale impact dus! Ook Foodlogica kon beroep doen op de ABN AMRO. Zij zorgen voor een duurzamere food-flow in de last mile in het transport van gekoeld voedsel. Zónder uitstoot van broeikassen. Middels de private equity investeringen konden ook diverse (duurzame) energiebedrijven, waaronder Eternal Sun en Ideematec verder ontwikkelen. Deze investeringen werden nog gedaan vanuit het Energy Transition Fund, maar gaan nu op in ABN AMRO SIF. 

Wil je meer lezen over duurzame investeringen? Lees dan hier verder.