We zagen het al met de vulkaanuitbarsting op de Canarische eilanden. De aarde is behoorlijk energierijk. Wat zijn in Nederland de mogelijkheden voor geothermische, duurzame energie?
Alle energie op aarde komt van de zon. Alle? Nee, een klein deel komt van onder de grond. Deze vorm van energie is in Nederland niet zo bekend, maar er zijn landen zoals Italië, waar je aardwarmtecentrales vindt. En in IJsland natuurlijk, bijna alle energie in IJsland wordt opgewekt met warmte.
Weinig energie, maar wel altijd beschikbaar
De hoeveelheid aardwarmte is vrij klein. Per vierkante meter minder dan een tiende watt. Ter vergelijking, in de Sahara komt er midden op de dag iets van meer dan 1000 watt aan zonne-energie per vierkante meter naar beneden. Toch heeft aardwarmte een groot voordeel, namelijk, het werkt altijd. In de zomer en in de winter, dag en nacht. Dus weliswaar is aardwarmte geen grote energiebron, het is wel een bron waar je, net zoals bij fossiele brandstoffen, altijd op kan rekenen. Maar dan wel zonder vervuiling, klimaatverandering en zonder plotseling hoge prijzen. Het is ook mogelijk om tijdelijk meer warmte te onttrekken aan de batterijen van de aarde. Maar is de warmte eenmaal onttrokken, dan duurt het natuurlijk wel lang voordat de warmte zich weer hersteld heeft.
Ideale duurzame energie in de winter
Daarom zou je bij wijze van spreken een aardwarmtecentrale alleen kunnen laten werken in de winter, terwijl je de rest van het jaar de afgetapte warmte weer laat terugkomen. Volgens berekeningen van wetenschappers heeft Nederland een potentieel van 290 picojoule voor aardwarmte. Hiervan kunnen we 88 picojoule met gemak realiseren. Gelijk aan het verwarmen van 2,6 miljoen huizen en gebouwen, oftewel meer dan een kwart van de bevolking van Nederland. Met onze hogere gasprijzen van nu, en onze grote problemen om de CO2 doelstelling te halen, is dit natuurlijk een welkom cadeautje.
Je ziet in steeds meer woonwijken en industriegebieden daarom dat er speciale aardwarmte installaties worden aangelegd. Ook glastuinders zijn erg blij met aardwarmte, want dat scheelt ze veel peperdure aardgas.
Daarom ziet het Energiecentrum Nederland aardwarmte ook als zeer veelbelovend.
Boeken over aardwarmte
Wil je zelf meer met aardwarmte doen? Een warmtepomp is, zeker als je een groter huis hebt of het met meerdere mensen tegelijk kan, aantrekkelijk. Lees de verdere voordelen in het kleine boekne Small Geothermal Energy Systems. Wil je echt het naadje van de kous weten, ga dan voor de uitgebreide academische verhandeling Advances in Geothermal Energy
Wil je meer lezen over duurzame energie. Check dan ook de duurzame zonnepanelen.