Voor de derde jaar op rij ziet Nederland een stijging in het aantal kringloopwinkels. Tweedehands producten, zoals bijvoorbeeld kleding en meubilair lijkt steeds meer in trek bij Nederlanders. Het lijkt een goede voorbode voor de transitie naar de circulaire economie.

De cijfers

In 2017 groeide het aantal tweedehandswinkels met 7 procent ten opzichte van 2018.  Dit is het derde jaar op rij dat de branche groeit. Ondanks de corona pandemie, steeg ook in 2021 het aantal kringloopwinkels. De totale winkelomzet van kringloopwinkels nam afgelopen jaar met 4 procent toe, zo meldt de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Ook in de hoeveelheid ingezamelde spullen zag men een stijging, namelijk met 5 procent. De branchevereniging baseert zich op cijfers van de 206 kringloopwinkels die bij de vereniging zijn aangesloten.

De groei lijkt zo groot, dat kringloopwinkels een tekort aan personeel ervaren om de winkels goed draaiende te houden. Een tekort aan medewerkers dreigt de omzetgroei van de winkels zelfs te remmen.

Ook online

Niet alleen fysiek, maar ook digitaal lijkt tweedehands steeds meer in trek. Emerce schreef vorige week een artikel met de titel ‘hergebruik is booming’ . Aan de hand van wereldwijde cijfers schrijven zij dat in 2021 118 miljoen mensen voor het eerst een product tweedehands willen verkopen, waar dat in 2020 zo’n 36,2 miljoen mensen waren. Een groei van 226% dus. 

De voornaamste reden dat consumenten voor resale kiezen, is dat zij zo het gevoel krijgen dat producten écht duurzaam zijn.  Mensen lijken steeds meer bezig met de herkomst van een product, en proberen via deze wijze is bij te dragen aan het milieu. 

In de retail

Ook de retail lijkt de trend op te pakken. Zalando begon enkele tijd geleden al met het aanbieden van tweedehands items via de website en app. Inmiddels is dat proces meer gestroomlijnd en is het steeds makkelijker geworden om oude kleding aan te bieden via Zalando. Het bedrag wat je daar aan verdient kan worden omgezet in tegoedbonnen of wordt gedoneerd aan een goed doel. Ook H&M maakt het makkelijker voor consumenten om oude kleding een nieuw leven in te blazen. En zelfs high-end merk Gucci verkoopt ‘vintage’ klassiekers via een eigen pop-up store. 

Wil je meer lezen over de transitie naar een circulaire economie? Lees dan hier verder.