Jouw duurzame nieuws op EcoToday

We krijgen van alle kanten te horen dat we beter voor de wereld moeten zorgen. Bepaalde dingen zijn makkelijk te veranderen, maar andere zijn soms moeilijk vol te houden. Veel mensen genieten te veel van die lange, warme douche of dat stukje vlees om er vanaf te kunnen stappen. Daarom geven we je in dit artikel zeven simpele tips om duurzamer te kunnen leven die (bijna) geen extra moeite kosten, maar die wel erg goed voor ons milieu zijn.

1. Meld je aan bij een bibliotheek

Veel boeken zijn tegenwoordig online te vinden en te lezen, wat aardig wat papier kan besparen. Maar lees je graag, en heb je liever een boek in je handen dan een scherm voor je neus? Dat snappen wij helemaal. In dat geval is het duurzame alternatief om je bij een bibliotheek aan te sluiten. Zo kunnen meerdere mensen van een boek genieten, en kun je ook nog eens inspiratie opdoen bij de bibliotheek.

2. Shop voor een leuke waterfles

Deze tip is een win-winsituatie: jij mag jezelf trakteren op een mooie waterfles, en er komt minder plastic terecht in de natuur. Als je een duurzame waterfles aanschaft, heb je altijd wat te drinken bij je, en ben je minder snel geneigd om een flesje drinken in de supermarkt te kopen. Daarnaast drinken veel mensen ook meer als ze altijd een flesje water (of hun favoriete limonade) bij zich hebben, waardoor ze goed gehydrateerd blijven. Duurzame waterflessen komen in heel veel verschillende maten en kleuren, dus je kan er gemakkelijk eentje kiezen die perfect bij jou past. En de eenmalige aankoop verdien je waarschijnlijk snel terug door geen flesjes drinken meer in de supermarkt te kopen.

3. Groenten en fruit los in het mandje

Misschien doe je dit allang, maar het is een super makkelijke tip die veel plastic kan besparen. Stop simpelweg je groenten en fruit in de supermarkt niet in een plastic zakje, maar gewoon los in je mandje. Als je je fruit toch graag ergens in verpakt hebt, kun je er ook voor kiezen om een duurzaam tasje te kopen.

4. Koud wassen en alleen met volle machine

Om te besparen, kan je ervoor kiezen om niet altijd warm te wassen, maar regelmatig ook koud te wassen. Om schimmel in je wasmachine te voorkomen, is het handig om af en toe nog een warme was te draaien. Ook je droger zuigt energie. Probeer de droger zo min mogelijk te gebruiken, door wat vaker kleding op een droogrek of waslijn te hangen. Op die manier hoef je soms ook minder kleding te strijken.

5. Gebruik lucifers in plaats van aanstekers

Lucifers worden vaak duurzamer geproduceerd dan aanstekers. En plastic aanstekers eindigen al snel op de storthoop als ze leeg zijn. Dus kies er de volgende keer voor om je kaarsen thuis met een lucifer aan te steken, in plaats van een nieuwe aansteker te kopen. Vind je het toch onhandig overal lucifers voor te gebruiken? Dan is het ook een goed alternatief om hervulbare aanstekers te kopen. Op die manier hoef je alleen nieuwe aanstekervloeistof te kopen, en kun je de aansteker blijven hergebruiken.

6. Start een duurzame hobby

Vooral nu de meeste mensen wat tijd over hebben, kan het leuk zijn om een nieuwe, duurzame hobby te beginnen. Heb je hobby-inspiratie nodig? Vind dan hier ons artikel met zes duurzame hobby tips.

7. Duurzame boterhamzakjes

Boterhamzakjes, vershoudfolie, aluminiumfolie en andere verpakkingsproducten worden vaak maar eenmalig en erg kort gebruikt. Boterhamzakjes zijn super handig om bijvoorbeeld je lunch in te vervoeren, zodat je niet met een broodtrommel de straat op hoeft. Maar ze zorgen voor onwijs veel plastic afval. Gelukkig is er een alternatief: een duurzaam boterhamzakje. Deze zakjes zijn vaak gemaakt van katoen en/of bijenwas en zijn er op gemaakt om plastic zakjes en vershoudfolie te kunnen vervangen. Voor minder dan tien euro heb je er al eentje in huis die minimaal een jaar meegaat. 

Deze geïsoleerde weken bieden een uitgelezen kans om de tijd te nemen om je te verdiepen in wat je kunt betekenen voor onze aardbol. Doe vooral ook zelf inspiratie op door websites af te struinen, groene vloggers te zoeken, en documentaires te bekijken. Heb jij nog andere simpele tips om duurzamer of groener te leven? Laat het ons weten in de comments.