Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Onderhand zit een groot deel van de bevolking al meer dan een week thuis door het Coronavirus. De verveling heeft bij velen al toegeslagen en het is onduidelijk wanneer de situatie weer gaat veranderen. Daarom is dit het perfecte moment om aan een nieuwe hobby te beginnen. Ben jij op zoek naar wat inspiratie en wil je tegelijkertijd milieuvriendelijk bezig zijn? Lees dan snel verder!

1. Brouw je eigen alcohol

Voor de mensen die nu al hun wekelijkse VrijMiBo missen, is het een idee om zelf bier te gaan brouwen. Hoewel het lastig kan zijn om het onder de knie te krijgen, is het resultaat het waard. Door thuis bier te brouwen in plaats van naar de winkel te gaan, kun je besparen op verpakkingsmaterialen, waardoor je de natuur een beetje helpt. En binnen de kortste keren kun je een Skype-VrijMiBo houden met een zelfgebrouwen biertje in je hand. 

2. Weck je groenten en fruit

Daarnaast is een populaire nieuwe hobby het wecken (of inmaken) van groente, fruit of andere producten. Dit is een techniek om eten langer te kunnen bewaren. Het proces werd vaak gebruikt toen er nog geen vriezers waren, maar wordt de laatste jaren weer steeds populairder. Door je eten te wecken, hoef je minder weg te gooien en voorkom je dus voedselverspilling.

3. Volg een gratis cursus online

De website edX is opgezet door het Massachusetts Institute of Technology en de Harvard-universiteit en biedt meer dan 2500 gratis cursussen aan van 140 verschillende instituten. Als je aan het einde van de cursus een certificaat wilt, betaal je daar een klein bedrag voor. Er staan tientallen categorieën online, van architectuur tot ethiek, dus er is voor ieder wat wils. Wil je je verdiepen in wat je kunt betekenen voor het milieu? Er staan op dit moment 219 geverifieerde, milieugerelateerde cursussen online.

4. Ga (moes)tuinieren

Ben jij één van de gelukkigen die een tuin of balkon heeft? Overweeg dan eens om flink de handen uit de mouwen te steken. Door zelf groenten, fruit of kruiden te kweken, ben je niet alleen wat meer buiten, maar hoef je ook minder eten te kopen in de supermarkt. De vruchten die je van je eigen planten plukt, kun je vervolgens weer gebruiken om zelf bijvoorbeeld jam te maken.

5. Leer breien, haken of naaien

Sommige mensen vinden dit altijd nog een beetje suffig klinken, maar breien en haken wordt ook onder jongeren steeds populairder. Het is goed voor je oog-handcoördinatie en fijne motoriek en kan stressverlagend werken. Door te breien, haken of naaien, kan je niet alleen nieuwe kleding ontwerpen en maken, maar ook oude dingen repareren. Zo hoef je minder te kopen en minder weg te gooien. Je kunt zo creatief zijn als je zelf wil. Veel mensen houden er ook van om gedachteloos voor de televisie breien. Je bent zo weer een paar uur verder en je eindigt met een leuk cadeau voor jezelf of een ander.

6. Wees creatief met kaarsen of sieraden

Er zijn ontzettend veel verschillende producten die we dagelijks gebruiken die we zelf zouden kunnen maken. Vooral als het gaat om voedingsmiddelen of producten die we op onze huid smeren, is het fijn om te weten wat er precies mee gebeurd is. Daarnaast is het mooi meegenomen dat zelfgemaakte producten vaak milieuvriendelijker zijn doordat ze minimalistischer zijn. Online zijn er duizenden recepten te vinden om bijvoorbeeld zelf zeep, shampoo of kaarsen te maken. Heb je zin om extra creatief bezig te zijn? Begin dan een sieradenproject met gerecyclede materialen of vrolijk je huis op met een duurzaam kunstwerk. 

Hopelijk hebben we je weer wat nieuwe inspiratie gegeven voor de komende maanden. Ga jij proberen milieuvriendelijk bezig te zijn tijdens je thuisisolatie? Of heb je zelf andere leuke ideeën? Laat het ons weten in de reacties.