Volgens Milieu Centraal zorgt eten en drinken voor 20-30 procent van onze milieubelasting. Inmiddels is bekend dat een stukje lamsvlees meer impact op het milieu heeft dan een handje kidneybonen. Maar waar ligt dat precies allemaal aan? En welke producten zijn dan het meest duurzaam om in je dieet te verwerken? In dit artikel helpen we je op weg met vijf producten die niet zouden misstaan binnen een duurzaam dieet. Wil jij bewust bezig zijn met de impact die je dieet heeft op het milieu? Lees dan snel verder.
Het complete proces wat voorafgaat aan het moment dat je je eten op je bord schept, is uitgebreid en kan uiteenlopende gevolgen hebben. Verschillenden voedingsmiddelen hebben bijvoorbeeld verschillende productiekosten, -tijden en transportbenodigdheden, die op hun beurt weer impact op het milieu hebben.
Verschillende schakels
De onderdelen van het proces om een stukje vlees of een aardappel op je bord te krijgen, variëren van het groeien van planten tot het voeren van vee, en van het opslaan van ingevroren producten tot de productie van plastic verpakkingen. Alle schakels in het proces zorgen voor hun eigen impact op het milieu, waarbij het ene product veel belastender is dan het andere product. En groot deel van deze belasting komt simpelweg door de hoeveelheid energie die nodig is, maar ook waterverbruik en grondgebruik zijn cruciale factoren.
Duurzaam dieet
Gelukkig zijn niet alle producten even belastend voor de planeet. Een van de makkelijkste manieren voor individuen om klimaatverandering tegen te gaan, is dan ook om het milieu mee te nemen in je dieetkeuzes. We helpen je op weg met vijf milieuvriendelijke producten die je zonder moeite aan je dieet toe kan voegen.
Mosselen: een van de beste methodes om je inname van dierlijke proteïnen duurzamer te maken, is het eten van mosselen. Deze weekdieren zijn met minder dan 1 kilo CO2-uitstoot per kilo een aanzienlijk betere keuze dan bijvoorbeeld rundvlees. Bij Nederlands rundvlees staat 1 kilo gelijk aan 20 kilo CO2. Dit komt vooral doordat mosselen alleen algen nodig hebben om proteïnen te produceren. Wel is het belangrijk om te letten op de herkomst van de mossel. Lokale productie is een stuk minder belastend voor het milieu.
Erwten: deze peulvruchten binden stikstof, waardoor het uit de lucht wordt gehaald en in de grond opgenomen wordt. In de grond is stikstof erg nuttig: normaal gebruiken we kunstmest om stikstof aan de grond toe te voegen. Dit is bij peulvruchten dus niet nodig. Dit scheelt weer in productie van kunstmest en vervoer daarvan. Ook bevatten erwten vitamine C, waardoor ze een gezonde toevoeging aan je dieet zijn.
Zeewier: deze groene bron van eiwitten en ijzer is niet alleen simpel te produceren, maar ook nog eens gezond. Het meest belangrijke kenmerk van de algen is echter dat ze CO2 opnemen en zuurstof uitstoten, en daarbij alleen zonlicht nodig hebben.
Linzen: ook deze peulvruchten verdienen een plek in de lijst. Linzen behoren net als erwten tot de vlinderbloemigen, die stikstof binden en ervoor zorgen dat kunstmest overbodig is. Daarnaast zijn linzen gezond: een bron van vezels, vitaminen en mineralen. Ook hebben ze weinig water nodig om te groeien: linzen hebben een 43 keer lagere ecologische voetafdruk dan rundvlees.
Bladgroente: groentes die om het blad geteeld worden, zijn een van de meest efficiënte gewassen. Ze worden zowel als deel van groentes geteeld als op zichzelf staand. Deze bladgewassen hebben relatief weinig nodig om in grote hoeveelheden te groeien. Vervolgens kunnen we ze gemakkelijk in allerlei maaltijden verwerken. Veel bladgroentes niet alleen lekker en gezond in je salade, maar ook een goede toevoeging aan een smoothie of broodje. Ze geven een boost van vezels, vitaminen en mineralen aan je maaltijd.
Algemene tips
Hoewel deze vijf duurzame tips een goed begin zijn, is het nog makkelijker om algemene regels te volgen als je je boodschappen haalt. Zo is het belangrijk om te letten op de afkomst van een product. Is het product met een vrachtwagen vanuit Drenthe gekomen, of moest het eerst met een vliegtuig over de Atlantische Oceaan vervoerd worden? Ook het ontwijken van voedingsmiddelen die niet bijdragen aan je gezondheid kan je veel onnodige uitstoot voorkomen. Denk hierbij aan producten zoals snoep, koek en frisdrank. Ten slotte kan het enorm helpen om te letten op het seizoen waarin het product normaal groeit. Door lokale, seizoensgebonden producten te kopen, wordt de ecologische footprint van je boodschappen al snel aanzienlijk verkleind.