Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De laatste jaren ontwikkelen steeds meer bedrijven zich op het gebied van duurzaamheid. Dit is een goed teken, omdat de verduurzaming van bedrijven vaak een sneeuwbaleffect heeft op andere bedrijven. Wil jij weten hoe je je bedrijf makkelijk een stukje duurzamer kunt maken? Lees dan snel verder!

Naast dat het belangrijk voor de planeet is om je bedrijf duurzamer te maken, is het voor het bedrijf zelf ook erg goed. Zo zijn duurzame ontwikkelingen tegenwoordig belangrijker binnen onze samenleving, waardoor het voldoen aan deze verwachtingen een goede invloed kan hebben op hoe je bedrijf loopt. De consument kiest bijvoorbeeld tegenwoordig sneller voor bedrijven die hebben geïnvesteerd in duurzame energie of andere groene ontwikkelingen. Daarnaast kunnen groene oplossingen je bedrijf jaarlijks kosten besparen.

Temperatuur verlagen

De temperatuur verlagen is misschien wel één van de belangrijkste onderdelen wanneer je je bedrijf duurzamer wilt maken. Ook al lijkt het wellicht een enigszins oncomfortabel idee, een hele kleine verlaging van de temperatuur kan al grote verschillen maken.

Kleine verlagingen van de temperatuur blijven vaak zelfs onopgemerkt, maar kunnen anders makkelijk opgelost worden door een extra vestje aan te trekken. Wanneer je de verwarming één graad lager zet, bespaar je jaarlijks al 6% op eventuele gaskosten. Ook overdag door een constante temperatuur te houden in je bedrijf, verbruik je uiteindelijk minder energie. Natuurlijk kan de verwarming ook een uur voordat iedereen het pand verlaat, alweer uitgezet worden.

Energiezuinige lampen

Bewegingssensoren die in energiezuinige lampen zitten, kunnen ervoor zorgen dat ze precies weten welke plekken in het bedrijf niet verlicht hoeven te worden. Zo zullen nooit de lampen aanstaan op plekken die op dat moment niet verlicht hoeven worden.

Dit kunnen bijvoorbeeld toiletten zijn die niet gebruikt worden, of andere ruimtes waar op bepaalde momenten geen mensen aanwezig zijn. Dit bespaart op jaarbasis behoorlijk wat geld.

Minder papier

Wellicht heb je het niet in de gaten, maar wanneer je aan het eind van het jaar al je verbruikte papier opstapelt, heb je waarschijnlijk een metershoge berg verzameld. Vaak zijn deze enorme hoeveelheden papier helemaal niet nodig. De informatie die op papier gegeven wordt, kan negen van de tien keer ook online opgestuurd worden.

Multiracial business people with laptop solving the company issues.

Vanzelfsprekend zijn hier ook uitzonderingen op: niet alles kan online. Als iets toch uitgeprint moet worden, doe dit dan bij voorkeur zo duurzaam mogelijk. Print bijvoorbeeld met gerecycled papier. Je kunt printers ook instellen om op een groenere manier te printen, bijvoorbeeld dubbelzijdig of met duurzame cartridges.

Verminderen van plastic

Plastic is op dit moment misschien wel één van de meest problematische materialen voor het milieu. Zorg er dus voor dat je zo min mogelijk plastic gebruikt in je bedrijf. Dit zou je kunnen doen door bijvoorbeeld herbruikbare waterflessen uit te delen aan je werknemers, of door het assortiment drankjes in plastic flessen uit automaten te verwijderen.

Company improvement concept collected of wooden elements with the letters

Ook kun je de plastic bekertjes bij koffie-automaten en waterkoelers makkelijk elimineren. Mogelijke vervangingen zijn duurzaam geproduceerde bekertjes of afwasbaar servies.

Kies de juiste bedrijfspartners

Door bedrijfspartners te kiezen die ook investeren in de duurzaamheid van hun bedrijf, spoor je andere bedrijven indirect aan om ook duurzamer te worden. Dit is misschien niet een tip om je eigen bedrijf duurzamer te maken, maar het draagt wel bij aan het grotere plaatje: een milieuvriendelijkere wereld.

Door bovenstaande tips toe te passen op je bedrijf, neem je de eerste stappen om je bedrijf groener te maken. Krijg je liever professioneel advies over hoe je je bedrijf kunt verduurzamen? Neem dan eens een kijkje naar de diensten op de website van Ecoteers, het duurzame bedrijf achter EcoToday.

Wil je meer duurzame tips? Lees dan hier verder over inspirerende boeken over duurzaamheid.