Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

We zijn aan een nieuw jaar begonnen en dat betekent dat het tijd is voor goede voornemens! Misschien wil je dit jaar wel iets duurzamer gaan leven of je milieu-impact minimaliseren, maar waar begin je? Om het wat makkelijker te maken delen wij vijf duurzame voornemens voor 2021. Met deze tips maak jij het verschil. Simpel, snel en effectief op naar een duurzaam nieuwjaar.

1. Doe mee aan Meatless Monday 

Meatless Monday is een oproep om minstens één dag in de week geen vlees te consumeren. Minder vlees eten is misschien wel een van de meest eenvoudigste manieren om iets voor het milieu te betekenen.

Fried vegetarian broccoli burgers on a wooden table close up

Door één dag in de week geen vlees te eten, kan de vleesconsumptie dalen met 14%. Ben je al vegetarisch? Dan kun je er nog een schepje bovenop doen door mee te doen aan Plantaardig Maandag, waarbij je één dag per week 100% plantaardig eet.

2. Koop een broek, plant een boom

Dat online shoppen geen duurzame bezigheid is, wist je waarschijnlijk al. Toch maken we er ons allemaal wel eens schuldig aan. Maar er is goed nieuws, want met deze simpele tip kun je blijven shoppen én iets bijdragen aan het klimaat.

Aerial view from drone healthy green trees in a forest . Sustainable industry, ecosystem and healthy environment concepts

Dit doe je via Tree Clicks. Een Nederlands initiatief dat inmiddels al bij meer dan 50,000+ webshops is aangesloten. Voor elke bestelling die wordt afgerekend plaatst Tree Clicks een boom in het Amazonegebied. Je hoeft alleen even de plug-in te installeren, helemaal gratis!

3. Groen en duurzaam bankieren

Groen bankieren is je geld sparen en beleggen bij een bank die op een duurzame manier met geld omgaat: een duurzame bank dus. Via de Eerlijke Bankwijzer kun je zien hoe banken scoren op het gebied van investeringen in duurzaamheid. Denk hierbij aan klimaatverandering en dierenwelzijn, maar ook corruptie, arbeidsrechten en mensenrechten. Gelukkig zijn er ook banken die bewust en duurzaam investeren. Door groen te bankieren kun je een groot en positief verschil maken voor een duurzaam nieuwjaar.

4. Bewuster reizen voor een duurzaam nieuwjaar

Deze tip is misschien wat meer voor de hand liggend, maar als je wil bijdragen aan een beter klimaat, dan zal je bewuster moeten reizen. Dus, minder vliegen, vakanties dichtbij huis, een vlucht zonder overstap of reizen met de trein. Maar er zijn ook andere opties. Ga je in 2021 op vliegvakantie? Boek dan je vlucht via FlyGRN.

Little white toy airplane on background of turquoise sea

Bij FlyGRN vergelijk je voordelige vliegtickets van verschillende aanbieders. Per verkochte vlucht ontvangen zij een marge. Deze wordt gebruikt  om de CO2-uitstoot van jouw geboekte vlucht te compenseren. Daarnaast wordt er voor elke ton CO2 geïnvesteerd in de bouw van zonnepanelen in India, die ter vervanging dienen van fossiele energie.

5. Kleine dingen maken het verschil

Wist je dat je met hele kleine dingen ook al een groot verschil kan maken? Recyclen, vleesminderen, plastic mijden. De dagelijkse keuzes die je maakt voor een beter klimaat lijken misschien klein. Maar ze zijn een perfecte voedingsbodem voor meer klimaatbewustzijn. Stap bijvoorbeeld af van plastic tasjes en rietjes, douche wat korter en vervang oude gloeilampen door efficiënte spaarlampen. Kleine dingen maken het verschil, ook in 2021!

Ben je benieuwd naar meer simpele tips die een duurzaam leven makkelijker maken? Lees dan snel hier verder.