Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De zomer staat voor de deur en zo ook de aankomende vakantie plannen. Ben jij benieuwd hoe je deze zomer duurzamer kan reizen? Lees dan snel verder! 

Duurzaam reizen houdt niet alleen in dat je je ecologische footprint vermindert door bijvoorbeeld met de trein te reizen, maar ook waar je precies heen gaat, hoe je daar jezelf vermaakt en wat je consumeert. Kortom, je moet op zoek gaan naar een balans tussen wat jij graag in een vakantie zoekt en de impact die je daarmee maakt op de natuur en de lokale bevolking. Hier volgen 5 tips waarmee jij tijdens je avontuur duurzamer kan reizen! 

1.Boek directe vluchten 

We weten allemaal dat vliegen een enorme impact heeft op het klimaat. Mocht je deze zomer een verre reis willen maken, probeer dan een directe vlucht te boeken. Het opstijgen en landen kost namelijk de meeste brandstof, waarbij er dus extra CO₂ vrijkomt. Deze directe vluchten zijn ook vaker volgeboekt. Dit betekent dus dat de CO₂-belasting door veel meer mensen wordt gedeeld. Dit in tegenstelling tot wanneer je 3 overstappen zou moeten maken waarvan de vluchten misschien niet helemaal vol zitten.

Daarnaast is het ook beter om business class aan de kant te laten liggen en voor economy class te kiezen. Dit is omdat je in business class meer plek in beslag neemt, en dus ook relatief gezien meer CO₂-uitstoot. Verder is het handig om zelf oordoppen en een slaapmasker mee te nemen, zodat je deze de volgende keer kan afslaan als ze je worden aangeboden in het vliegtuig. Wel zo goed als je bedenkt hoeveel lange internationale vluchten er per dag vertrekken. 

Tot slot is het ook een goed idee om verre reizen af te wisselen met kortere reizen die dichterbij zijn, zodat je bijvoorbeeld kan interrailen met de trein of op avontuur kan met de auto. Het kost wel wat meer tijd, maar dan zie je ook veel meer van de omgeving en de natuur zal je dankbaar zijn!

2. Steun lokale ondernemers 

In plaats van een all-inclusive vakantie te boeken, is het veel duurzamer én leuker om lokale ondernemers te steunen. Dit kun je doen door bij homestays of ecolodges te verblijven, naar lokale restaurants te gaan en activiteiten te doen die worden georganiseerd door lokale gidsen. Op deze manier weet je zeker dat je geld op een goede plek terecht komt en direct de lokale bevolking helpt. Bovendien zal je op plekken komen waar grote reisorganisaties geen weet van hebben, dus een meer authentieke ervaring!

Daarnaast verbruiken internationale hotelketens en restaurants veel meer water en plastic. Ecolodges daarentegen zijn specifiek ingericht om zo respectvol met het klimaat om te gaan en samen te werken met de lokale bevolking. Check wel goed de reviews van tevoren. Tegenwoordig zijn er steeds meer hotels die zichzelf ‘eco’ noemen om mee te doen aan de trend, zonder daar zelf daadwerkelijk al te veel moeite voor te doen. 

Ben je op zoek naar duurzame tips voor op vakantie? Bij Sustainaway vind je de handigste tips en activiteiten die goed zijn voor de lokale omgeving!

3. Duurzamer reizen betekent minder plastic 

Het plastic probleem hoeft niet meer uitgelegd te worden. We weten allemaal dat we ons best moeten doen om zogenaamde ‘single-use plastic’ moeten voorkomen. Dit doen we door geen plastic tasjes aan te nemen en geen plastic flesjes te kopen. Maar ook door de kleine reisflesjes shampoo van het hotel maar liever te laten staan. Maak het een uitdaging voor jezelf om zo min mogelijk plastic te gebruiken tijdens je reis. Je zal versteld staan in hoeveel landen dit nog zo gebruikelijk is! In plaats daarvan neem lekker je linnen tasje mee, of een herbruikbare drinkfles.

Overweeg ook om zo nu en dan ook om een extra tasje mee te nemen om plastic op te ruimen op de locaties die je bezoekt. In veel landen is het gebruik van plastic nog zo vanzelfsprekend. En hoewel je de lokale bevolking niet de les hoeft te lezen hierover, is het altijd fijn om een goed voorbeeld te geven van hoe het ook anders kan. 

4. Respect de onderwater- en dierenwereld

Vermijd waar mogelijk activiteiten met dieren. Zoals de laatste jaren al in sociale media rond gaat, worden dieren vaak slecht behandeld als het om een toeristenattractie gaat. Denk dus twee keer na voordat je op de rug van een olifant wilt klimmen of een selfie wilt maken met een tijger. Zelden worden deze dieren goed behandeld. Naast alle verschrikkelijke dingen die deze dieren worden aangedaan, horen ze simpelweg ook niet thuis in een kooi. Gelukkig is er de laatste tijd veel aandacht voor meer ethische praktijken met dieren. Doe dus van tevoren goed onderzoek over welke ethische bedrijven het belang van de dieren voorop zetten, zoals bij deze ‘ethical sanctuaries’ in Phuket.. 

Daarnaast is het belangrijk om de ongesproken regels van de onderwaterwereld te respecteren. Dit doe je bijvoorbeeld door geen koraal aan te raken, zeesterren op te pakken of schelpen van het strand mee naar huis te nemen. Bewonderen is goed, maar doe dit door het ecosysteem zo min mogelijk te beïnvloeden. Zorg er tot slot voor dat je een natuurlijke zonnebrand draagt zonder Oxybenzone, zodat het koraal niet aangetast wordt en afsterft.  

5. Duurzaam reizen start in huis 

Reizen begint zodra je de deur van je huis achter je dicht trekt. Hoewel we soms kunnen worden meegesleept in het reisgevoel, moeten we niet vergeten om ook thuis alles goed achter te laten. Duurzaam reizen begint namelijk in je eigen huis. Zorg er dus voor dat alle stekkers uit de stopcontacten zijn getrokken. Ook kunnen de koelkasten en vriezer opgeruimd worden zodat je deze eventueel op ‘vakantiestand’ kan zetten of helemaal kunt uittrekken als je langer op reis gaat. 

Nog meer tips over duurzaam reizen? Bekijk dan de video hieronder!