Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De productie, het transport en de consumptie van voedsel heeft veel impact op dierenwelzijn en het klimaat. Toch kunnen we niet ontsnappen aan het doen van onze dagelijkse boodschappen. Duurzaam boodschappen doen kan de wereld een handje helpen. Maar waar te beginnen? Wij geven je een aantal makkelijke tips om mee te beginnen.

Shop vaker lokaal

Als je lokaal koopt, eet je seizoensgebonden eten. Wat in het seizoen is, is altijd duurzamer omdat producten niet zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa, per vliegtuig zijn vervoerd, of zijn gekweekt in een verwarmde kas. De beste seizoensproducten vind je bij de groenteboer of op de markt. Een extra voordeel: fruit en groenten van de markt zijn vaak veel lekkerder, omdat ze rijper worden geoogst dan de meeste producten die in de supermarkt liggen. Toch liever naar de supermarkt om de hoek? Kies er dan voor om boodschappen te doen met een groente- en fruitkalender bij de hand of check in de winkel het land van afkomst op het etiket. 

Kies vaker plantaardig 

Plantaardig eten heeft veel positieve invloed op het klimaat. Voor plantaardige producten wordt minder water gebruikt en het zorgt voor een lagere uitstoot van broeikassen. Bovendien zorgt plantaardig eten voor minder ontbossing. Plantaardig eten draagt dus daardoor bij aan een goede en gezonde leefomgeving. Door één dag per week minder vlees te eten, verlaag je de milieu-impact van je voedingspatroon met wel 5 tot 10%. Kies dus vaker voor een zuivelalternatief, vleesvervanger of een gerecht met (grotendeels) groente en/of fruit. 

Bron: Milieu Centraal

Let op keurmerken om duurzaam boodschappen te doen

Elk product heeft zo zijn eigen keurmerken. Van koffie tot chocola, van vlees tot vis, voor elk product moet je ergens anders op letten. Voor dierlijke producten kun je bijvoorbeeld letten op het Beter Leven keurmerk. Hoe meer sterren, hoe beter het dierenwelzijn. Vis die duurzaam gevangen is kun je herkennen aan  de keurmerken ASC en MSC. Voor chocola kies je voor het Fair Trade keurmerk om er zeker van te zijn dat het product op ethische wijze is geproduceerd. Kom je er niet uit? Kijk dan op de keurmerkenwijzer.nl van Milieu Centraal. Daar zie je per product welke keurmerken er bij kunnen horen en wat deze keurmerken precies betekenen. 

Het boodschappencollectief 

Door je aan te sluiten bij een boodschappencollectief geniet je van lokale, gezonde en op een verantwoorde manier geproduceerd voedsel dat je direct bij een boer bestelt of ophaalt. De producten komen dan rechtstreeks van het land naar jouw voordeur. Helemaal vers, en bovendien een stuk duurzamer. Dit doe je bijvoorbeeld bij Boeren En Buren of bij Rechtsstreex. Ook handig: maaltijdboxen die worden samen gesteld door lokale boeren. Binnen 12 uur staan de producten van de boerderij direct op je aanrecht, inclusief recept! 

Kies voor de de bijenwasdoek

Bron: De bijenwasdoek van Dille-Kamille.nl

Er wordt in Nederland nog steeds 34,3 kg eten per persoon per jaar aan vast voedsel verspild. Zonde voor het klimaat en voor je portemonnee. Maar hoe kan je voedsel bewaren zonder vervuilende plastic zakjes of aluminium? Het antwoord is: de bijenwasdoek. Een bijenwasdoek is een katoenen doek die is behandeld met bijenwas en jojoba-olie. Daardoor is de doek vettig en heeft hij een conserverende werking. Daarmee kan je voedsel goed afsluiten en gebruik je hem om het eten vers te houden. Een goed alternatief voor boterhamzakjes, aluminium en huishoudfolie! 

Zo! Dat waren ze, onze 5 tips om duurzamere boodschappen in huis te halen. Vergeet je niet je eigen (duurzame) tas mee te nemen?

Wil je meer lezen over duurzaam boodschappen doen? Lees dan hier verder.