De laatste jaren komen steeds meer mensen in aanraking met zeewier. Deze bekende alg is niet alleen erg lekker, maar heeft ook veel andere toepassingen. Wij hebben vijf redenen op een rij gezet waarom zeewier de toekomst is.
Als je een hoopje droog zeewier tegenkomt op het strand, zou je niet denken dat het erg speciaal was. Maar onderhand is het duidelijk dat deze wonderlijke alg een heleboel potentie heeft. Als energiebron, het opnemen van CO2, in jouw eigen gezondheid en nog veel meer! Lees snel verder om meer te weten te komen over de mogelijkheden binnen de zeewierteelt.
(1) Ze kunnen in veel industrieën gebruikt worden
Hoewel sommige mensen zeewier wellicht alleen tegenkomen als ze sushi eten, is dat zeker niet de enige plek waar de alg gebruikt wordt. Zeewieren worden bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel gebruikt in veel producten die in de supermarkt liggen. Maar ook bioplastics en textiels kunnen de alg bevatten. Ook dient het wier soms als (deel van) een medicijn en maken sommige cosmeticamerken er gebruik van. Zeewieren gaan ook mogelijk meer als duurzame energievoorziening gebruikt worden.
(2) Zeewieren zijn super gezond
Niet alleen zit er veel eiwit en ijzer in zeewier, maar ze bevatten ook veel gezonde vetten. Fun fact: de “gezonde visvetten” die bij veel mensen bekend zijn, worden meestal niet door de vissen zelf gemaakt. Ze krijgen deze gezonde vetten binnen door algen te eten, zoals zeewier. Let wel op dat je goed gevarieerd blijft eten, té veel zeewier kan weer ongezond zijn.
(3) Effectief tegen CO2-uitstoot
Algen zijn één van de soorten organismen die het wonderlijke vermogen hebben om CO2 op te nemen en zuurstof af te geven. Dus vooral als de kweek van zeewier dient als vervanging van niet-duurzame industrieën met een hoge CO2-uitstoot, zou dat een aanzienlijk verschil kunnen maken. Tot voor kort was het telen van zeewier een relatief dure klus, maar de laatste jaren worden er steeds goedkopere oplossingen gevonden.
(4) Makkelijk te produceren
Zeewier heeft opvallend weinig nodig om te groeien. Zoals hierboven genoemd, leeft de alg van CO2. Verder hebben ze alleen zonlicht nodig en kunnen ze op veel verschillende soorten plekken groeien. De Noordzee is bijvoorbeeld een uitstekende locatie voor de teelt. “Er is veel zee geschikt voor zeewierteelt, zo’n 48 miljoen vierkante kilometer wereldwijd”, volgens tropische mariene ecoloog Dolfi Debrot.
(5) Helpt de biodiversiteit
Als de teelt van zeewier in bijvoorbeeld de Noordzee goed aangepakt wordt, kan het de biodiversiteit helpen. “Het kan extra leven aantrekken door bijvoorbeeld zeewier en oesterbanken te combineren. En zeewier filtert het water, waardoor het zicht beter wordt voor jagende vissen”, denkt WNF Noordzee-expert Tom Grijsen.
Wel waarschuwt Grijsen dat we nu nog niet genoeg weten om de alg grootschalig te gaan kweken. “Het zou heel mooi zijn als zeewier de ideale oplossing is, maar er is eerst verder onderzoek nodig.” Zo moet er goed op gelet worden dat een teveel aan zeewierteelt juist ecosystemen zou kunnen verstoren.
Wil je meer lezen over algen? Lees dan hier verder over micro-algen als voedsel van de toekomst.