Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Of we het nou willen of niet, de komende weken zitten we meer thuis dan gemiddeld. Aangezien andere plannen maken ook lastig gaat, hebben veel mensen tijd over. Het perfecte moment om een nieuw dieet te proberen. Een plantaardig dieet is niet alleen goed voor het milieu en de gezondheid, maar deze levensstijl begint ook steeds makkelijker te worden. In dit artikel vijf redenen waarom dit het perfecte moment is. Wij zijn vanaf 1 februari met twee schrijvers van EcoToday in ieder geval alvast begonnen. Wie doet er mee?

1. De supermarkten werken (eindelijk) mee

Waar je vroeger de meeste plantaardige artikelen bij de Ekoplaza moest halen, is dit tegenwoordig totaal anders. Veel supermarktketens hebben hun eigen selectie plantaardige producten. Zo heeft de Lidl sinds vorige week een veel grotere selectie vegetarische en veganistische producten (en de soja-”kwark” van de Lidl is ook zeker aan te raden). Ook de Albert Heijn voegt vanaf volgende week nog meer producten toe die vegan of vegetarisch zijn.

En dit is nog niet alles. De afgelopen periode hebben verschillende supermarkten ook gewerkt aan de zichtbaarheid van de producten. Dit bespaart weer een urenlange zoektocht in de supermarkt. Zo heeft de Albert Heijn in november bordjes met “vegan” toegevoegd aan de schappen (let wel op, soms hangen ze er niet recht voor, dat was gelijk mijn slippertje deze maand). Kortom, de supermarkten zijn er druk mee bezig om het leven van vegans en vegetariërs een stuk dragelijker te maken. Daarbij komt dat veel hamsteraars de vegan producten links laten liggen, mooie volle winkels voor de vegans dus!

2. Tijd om te koken

Zoals in de intro al kort besproken, zitten we de komende tijd nogal veel thuis. Voor veel mensen die beginnen met een plantaardig dieet is het soms lastig om te koken met een minder mogelijkheden. Aangezien je nu in het weekend weinig plannen kunt maken, kun jij alvast uitzoeken wat je die week gaat eten. Er zijn inmiddels verschillende websites en apps die vol staan met heerlijke gerechten. Op die manier kun jij rustig wennen aan je nieuwe levensstijl.

Kijk even goed naar de juiste balans in jouw voeding. Het is ook aan te raden om in het weekend alvast wat maaltijden klaar te maken voor de hele week (zolang je maar niet teveel hamstert). Het leren van de juiste recepten maakt niet alleen jouw dieet leuker maar kan ook anderen inspireren om zelf dat recept uit te gaan proberen. Op deze manier eten vrienden die totaal geen vegan willen worden toch een dagje plantaardig.

3. Ook buiten de deur plantaardig eten gaat steeds makkelijker

Vegan restaurants, fastfoodketens en kraampjes schieten als paddenstoelen uit de lucht. Vroeger moest je vaak naar de andere kant van de stad fietsen om een vegan restaurant te kunnen bezoeken. Tegenwoordig hebben veel restaurants plantaardige opties en kun je bijna overal wel heen als vegetariër.

Ondanks dat veel fastfoodketens totaal niet duurzaam bezig zijn, gaan ook zij mee in de plantaardige richting. Fastfoodketens zoals Burger King en KFC hebben al een vegaburger aan hun menu toegevoegd. Daarnaast zijn restaurants zoals de Vegan Junk Food Bar (Amsterdam) ideaal als je op zoek bent naar een vette vega-hap. Veel van deze restaurants bezorgen ook thuis, dus ook hier nemen de opties stapsgewijs toe.

4. Steeds meer bewijs dat een plantaardig dieet goed is voor de gezondheid

Gezondheid en het maken voor claims hierover is altijd een gevaarlijk punt. Toch lijkt het erop dat een plantaardig dieet, mits het een gebalanceerd dieet blijft, positieve uitwerkingen heeft op de gezondheid. Niet alleen eet je veel meer groenten wanneer je een plantaardig dieet volgt, maar je ontwijkt ook veel overduidelijk slecht voedsel.

Een leuke documentaire voor wat extra motivatie is ”The Game Changers” (deze serie staat op Netflix). Deze documentaire gaat over de gevolgen van een plantaardig dieet op de gezondheid, en over het combineren van een plantaardig dieet met sporten. Let wel op dat deze documentaire redelijk ”gekleurd” is, het is daarom ook nooit een slecht om meer informatie in te winnen.

5. De wereld heeft het harder nodig dan ooit

Last but not least, jouw bijdrage is nodig. Ondanks dat de planeet even op adem kan komen door de maatregelen van de afgelopen maand, zijn er structurele veranderingen nodig om het tij te keren. Door het volgen van een plantaardig dieet kun je zeker het verschil maken. Het volgen van een plantaardig dieet is de beste manier om klimaatverandering tegen te gaan, blijkt uit recent onderzoek.

Kortom, dit is het moment om het verschil te maken. Het volgen van een plantaardig dieet is zeker niet het enige wat je kunt doen, maar wel één van de meest effectieve methodes. En wie weet inspireer jij met jouw pas geleerde recepten je vrienden om hetzelfde te doen. En of het nou een tijdelijk dieet is of een permanent dieet, wij wensen je in ieder geval veel succes!