Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Eerder schreven we al waarom de coronamaatregelen een uitstekende kans bieden om een plantaardig dieet uit te proberen. Maar in realiteit lig je misschien liever op de bank te Netflixen dan dat je staat te zwoegen in de keuken. Daarom deelt EcoToday nu 5 Netflix documentaires over veganisme die iedereen gezien moet hebben: of je nu al veganist bent, of nog een extra duwtje in de rug nodig hebt!

Veganisme is helemaal in. En niet zonder reden: een veganistische levensstijl heeft voordelen voor je eigen gezondheid, het welzijn van dieren, en is bovendien bij uitstek de meest efficiënte manier om je persoonlijke impact op het milieu te verkleinen. Volgens de Universiteit van Oxford kan een veganistisch dieet je individuele CO2-uitstoot met tot wel 73% verminderen! Wil je er mee over weten? Start dan met deze Netflix documentaires over veganisme.

The Gamechangers 

documentaires over veganisme

Heb jij ook altijd gedacht dat een goed sportersdieet vooral bestaat uit kip en kwark? Think again! In deze documentaire volg je meerdere topatleten – van Arnold Schwarzenegger tot het complete American football team van de Tennessee Titans – en hun ervaringen met plantaardig eten. Spoiler alert: Veganisme blijkt hun sleutel tot succes. De verhalen van de sporters worden afgewisseld met experimenten en uitleg op basis van wetenschappelijk onderzoek. Dit maakt de documentaire niet alleen een hit voor veganisten, maar voor een ieder met een interesse in topsport en/of voeding en diëtetiek.

Forks Over Knives

In de afgelopen honderd jaar is de hoeveelheid dierlijke producten die we wereldwijd consumeren flink gestegen. Maar dat is niet het enige: ‘welvaartsziekten’ zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten zijn ook fors toegenomen. In deze documentaire leggen een Amerikaanse wetenschapper en arts samen het verband tussen deze twee trends en komen tot de conclusie dat een vers plantaardig dieet cruciaal is in ziektepreventie. Goede voeding is als een medicijn voor het lichaam, stellen deze twee gezondheidsexperts, en vanuit die overtuiging schrijven zij een stel Amerikaanse patiënten een plantaardig dieet voor – met ongelofelijke resultaten.

Cowspiracy: The Sustainability Secret 

Een echte klassieker onder de veganisten. Cowspiracy kwam uit in 2014 en riep vrijwel direct enorme discussies op. In de documentaire is te zien hoe filmmaker Kip Andersen erachter komt dat de vee-industrie de nummer 1 oorzaak is van onder andere ontbossing, waterschaarste, watervervuiling en het massale uitsterven van diersoorten. Daarnaast ontdekt hij dat de veehouderij ook nog eens verantwoordelijk is voor meer broeikasgassen dan al het transport over de hele wereld tezamen. Vervolgens gaat Andersen met zijn ondervindingen naar milieuorganisaties, die opvallend terughoudend zijn om zich uit te spreken over deze problematiek… Cowspiracy presenteert hiermee de vee-industrie als een allesverwoestend politiek spel.

The Future of Meat 

Geen tijd of energie voor twee uur durende documentaires over veganisme? We feel you! The Future of Meat is onderdeel van de mini-documentaire serie Netflix Explained en duurt maar 20 minuten. De aflevering legt haarfijn uit waarom de huidige consumptie en productie van dierlijke producten niet duurzaam is én wat voor oplossingen er zijn. Ook krijg je een kijkje in laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers op zoek zijn naar duurzame alternatieven voor vlees. Wat dacht je van kweekvlees gemaakt uit koeiencellen, of een plantaardige burger die precies zo smaakt en eruitziet als vlees?

What The Health 

De tweede documentaire geproduceerd door Kip Andersen in deze lijst. In What The Health gaat Andersen op zoek naar de link tussen vleesconsumptie, de zuivelsector, gezondheid en de farmaceutische industrie. Hij komt tot de conclusie dat de consumptie van vlees en zuivelproducten, ondanks de wetenschappelijk bewezen risico’s, volop wordt aangemoedigd in de V.S. Farmaceuten, op hun beurt, profiteren financieel van de ziekten die hierdoor worden veroorzaakt. What The Health legt bloot hoe de dierlijke producten onderdeel zijn van een ingewikkeld belangenspel. 

Wil je de stap naar veganisme maken, maar weet je niet hoe? Lees dan hier verder over de Vegan Challenge.