Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het Nederlandse kabinet reikt een investering van € 5 miljard en daarnaast een reservering van € 1,3 miljard uit. Het geld gaat naar in totaal 28 projecten die ervoor moeten zorgen dat Nederland een duurzame economische groei tegemoet gaat. Lees hier alles over de zogeheten groeifondsen.

Het Nationaal Groeifonds

Het Nationaal Groeifonds is in 2020 opgestart met als doel om het duurzame economische positie van Nederland te verbeteren. Samen met  initiatiefnemers in projecten wil het Nationaal Groeifonds gaat zorgen voor een duurzame economische groei op langere termijn. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld gezondheidszorg, onderwijs en maatregelen tegen klimaatverandering.  De specifieke projecten gaat onder meer over de digitalisering van het hoger onderwijs en mbo, groene waterstofprojecten en de verbetering van de preklinische fase van kankeronderzoek. Zo’n groei moet zorgen voor meer inkomen, zodat we ook in de toekomst onze welvaart behouden. Daar plukken we dus allemaal de vruchten van!

Duurzame economische groei

In een persconferentie afgelopen week, werd bekend gemaakt dat de commissie heeft geadviseerd het kabinet € 5 miljard uit het Nationaal Groeifonds toe te kennen. Bij een deel van die toekenningen (€ 3,7 miljard) gelden wel nog enkele voorwaarden.  € 1,3 miljard aan reserveringen  is ook voorwaardelijk, daar moeten eerst nog extra stappen voor worden gezet voordat een definitief besluit volgt. Het besluit betekent dat het kabinet nu in totaal € 6,3 miljard toekent of reserveert. 

Waar gaat het geld naar toe?

Onder het kopje ‘Onderzoek, ontwikkeling en innovatie’ van het Nationaal Groeifonds wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in het project Duurzame MaterialenNL, een project gefocust op de weg naar circulair plastic. Ook projecten binnen de duurzame landbouw en agricultuur komen aanbod, zoals bijvoorbeeld het Cellulaire agricultuur project. Onder ‘Energie en duurzame ontwikkeling’ vallen een aantal projecten die de energietransitie zullen versnellen. Daarnaast is er ook het Digitaal Ecosysteem Mobiliteit en Smart City, wat zich richt op duurzame mobiliteit. 

Wil je meer lezen over duurzaamheid en politiek? Lees dan hier verder.