Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

5 Duurzame alternatieven voor je dagelijkse routine

De berichtgeving rondom klimaatverandering zorgt ervoor dat steeds meer mensen gaan nadenken over hun eigen impact op het klimaat. Zou jij ook iets duurzamer willen leven, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? We delen een aantal tips om je dagelijkse routine een stukje groener te maken door gebruik te maken van duurzame alternatieven.

De Monitor Duurzaamheid doet elk kwartaal onderzoek naar de mate waarin Nederlandse burgers duurzaamheid in hun leven opnemen. Het onderzoek laat zien dat 80% vindt dat er duurzamer geleefd moet worden. Hier zijn vijf tips die je alvast op weg helpen.

Vervang wegwerpartikelen met duurzame alternatieven

Wegwerpartikelen leiden nog steeds tot veel vervuiling, niet alleen als afval op straat, maar ook tijdens het productieproces. Kies bijvoorbeeld voor stoffen ‘wattenschijfjes’ die je eenvoudig in de was kunt gooien en hierna opnieuw kunt gebruiken. Ook wegwerpbekers en -bestek, evenals ‘take-away’ bekers, zijn makkelijk op deze manier te vervangen.

Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

De meeste schoonmaakmiddelen bevatten verschillende chemische stoffen die zorgen voor grondwatervervuiling wanneer ze in het afvalwater terecht komen. De middelen bevatten vaak solventen, oppervlakte-actieve stoffen en waterontharders. Deze zijn vaak niet biologisch afbreekbaar en kunnen daarbij schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vervang afwasmiddel, wasmiddel en schoonmaakmiddelen door natuurlijke varianten die biologisch afbreekbaar zijn. Let ook op de verpakking die je koopt. Poederwasmiddel zorgt voor weinig afval door de kartonnen verpakking en is tevens geconcentreerder waardoor het ook nog eens zuiniger is.

Vul je kledingkast ‘anders’

Er zijn tegenwoordig eindeloze mogelijkheden om je kledingkast te vullen. Als alternatief voor fast fashion kijk je bijvoorbeeld eens naar tweedehands opties. Deze vind je niet meer alleen in oude stoffige zaken, maar ook in Facebook groepen of via apps.

Wil je toch liever nieuwe kleding kopen? Zoek dan eens naar merken die kiezen voor verantwoorde stoffen en bedrijfsprocessen. Veel bedrijven spelen nu in op de groene trend. Controleer dus goed of het kledingstuk écht een duurzamere optie is, zodat je geen slachtoffer wordt van greenwashing.

Ga voor refurbished

‘Vroeger ging alles langer mee’ is een uitspraak die nog steeds vaak wordt gedaan. De reden hiervoor is dat de focus vroeger meer lag op repareren dan vervangen. Ben je toe aan een nieuwe koelkast, telefoon of wasmachine? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een refurbished apparaat. Deze zijn gerepareerd of vernieuwd waardoor ze vaak net zo lang mee gaan als een nieuw apparaat. Zo ben je niet alleen duurzaam bezig, maar bespaar je ook nog eens geld.

Kies voor biologisch afbreekbare afvalzakken

De meeste Nederlanders zijn goed geworden in het scheiden van afval, waardoor er al grote stappen in de goede richting worden gezet.

Het biologisch afbreekbare afval wordt echter nog vaak in plastic zakken gestopt. Kies voor biologisch afbreekbare afvalzakken en hondenpoepzakjes als groen alternatief voor plastic.

Wil je meer lezen over groener leven? Lees dan hier verder.