Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In Nijmegen bouwt De Meeuw Nezzt een nieuwe woonwijk met maar liefst 489 circulaire woningen. In minder dan een jaar tijd gaat de organisatie ervoor zorgen de woningen er komen. De opdracht is gegeven door de woningcorporaties Talis, Woonwaarts, SSH& en Portaal en in nauwe samenwerking met de gemeente Nijmegen. Lees hier hoe De Meeuw deze nieuwe buurt met circulaire woningen gaat realiseren. 

Modulaire woningen tegen woningtekort

De Meeuw Nezzt omschrijft zichzelf als een solide, modulaire woonoplossing. Ze zijn al 90 jaar actief in modulair bouwen, maar zetten zich nu vooral in voor een toekomst waarin flexibiliteit en duurzaamheid essentieel zijn. Met de bouw van deze modulair een verplaatsbare woningen willen de Nijmeegse corporaties snel een oplossing bieden voor het woningtekort. De woningen zijn specifiek bedoeld voor jongeren, starters en andere mensen die met spoed een woning nodig hebben, zoals bijvoorbeeld migranten. Ook worden de duurzaamheidsdoelen van de stad met dit nieuwe project in acht genomen.

Nieuwe woonwijk voor iedereen

De nieuwe buurt in Nijmegen gaat NDW21 (Nieuwe Dukenburgseweg 21) heten. Het wordt een hele nieuwe wijk met een mix van verschillende woningen, passend bij de verschillende doelgroepen. Zo zullen de woningen variëren tussen 20, 40 en 60 vierkante meter. Er worden zowel studentenstudio’s, eenkamer appartementen en driekamer appartementen opgeleverd. Rond het tweede kwartaal van 2023 zullen de allereerste woningen geplaatst gaan worden. Nog net voor de zomer zullen de eerste mensen in hun nieuwe woning kunnen treden.

Circulaire woningen

Het mooiste van alles is: de flexwoningen zijn bijna 100% circulair. Dat betekent dat de woningen keer op keer hergebruikt kunnen worden. De modulaire woningen zijn dan ook eenvoudig te verplaatsen naar een andere locatie. Door het modulaire design kunnen ze zo gemonteerd worden en elders worden geplaatst. De Meeuw garandeert dat alle onderdelen van de woningen altijd weer hergebruikt kunnen worden in een ander gebouw. Dat zit zo: bij modulair bouwen worden vooraf geproduceerde gebouwonderdelen op locatie gekoppeld en gestapeld. Dit maakt de bouwtijd aanzienlijk korter. Joziene van de Linde, directeur van De Meeuw, in een persbericht: “Door modulair te bouwen kunnen we deze woningen zo snel opleveren. Het is dé manier om multi-use vastgoed te produceren.”

Voor Nijmegen is dit dé oplossing tegen het dreigende woningtekort. Zullen hierna meerdere gemeentes volgen en kiezen voor circulaire en modulaire woningen? 

Meer lezen over duurzaam nieuws? Lees dan Dille & Kamille slaat Black Friday over vanuit duurzaamheidspesrpectief