Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Er moeten meer inleverpunten bijkomen voor statiegeld flesjes, meldt de Volkskrant. Uit een recent onderzoek blijkt dat ruim 40 procent van de plastic flesjes nog niet worden ingeleverd. Het gaat zo ongeveer om een miljoen flesjes per dag. Het wettelijke doel wordt daarmee niet behaald.

Statiegeld

Sinds 1 juli 2021 staat er statiegeld op kleine plastic flesjes. Dat zijn flesjes die kleiner zijn dan 1 liter. De Nederlandse overheid hoopte met dit beleid het aantal plastic flesjes dat in de natuur of op straat belanden te verminderen en aan te zetten tot meer recycling. Er zit sindsdien € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen van frisdranken. Voor grote flessen wordt € 0,25 statiegeld gerekend.

Miljoenen plastic flesjes niet ingeleverd

Toch blijkt het beleid nog niet helemaal effectief. Een recent onderzoek laat zien dat vele kleine flesjes alsnog niet worden ingeleverd. Het gaat in totaal om 42 procent, ofwel miljoenen flesjes per dag. Het wettelijke doel was ingesteld op een inlevering van 90 procent. Dit doel wordt dus bij lange na niet gehaald. Een van de redenen, kan zijn dat er te weinig inleverpunten zijn. Zo meldt Afvalfonds Verpakkingen. Kleine flesjes worden gekocht voor gemak onderweg, denk bijvoorbeeld aan een treinreis of tijdens een wandeling of autorit. Langs deze wegen of bijvoorbeeld op stations zijn te weinig inzamelingspunten te vinden, waardoor de flesjes alsnog in de gewone prullenbak of in de natuur eindigen. Bij de grote flessen, waar sinds 2006 € 0,25 statiegeld op staat, wordt 95 procent ingeleverd. Een aanzienlijk verschil dus.

Nieuwe campagne

Om betere inzameling van kleine plasticflesjes te bevorderen, is er deze zomer een landelijke campagne van start gegaan. Zo werden er bijvoorbeeld bij zomerfestivals inleverpunten gelanceerd. Ook bij scholen of bijvoorbeeld attractieparken en evenementenlocaties worden dit soort punten ingericht. Op trein stations zijn landelijk nog maar 5 inleverpunten te vinden, aankomend jaar zullen daar 17 punten extra voor woorden geplaatst. Het doel is om in 2024 50 landelijke inzamelpunten te hebben op NS stations. Deze beslissing volgt naar een onderzoek dat stelt dat gemak een belangrijke factor is voor mensen om plastic flesjes te recyclen.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Ook Jumbo stopt met plastic zakjes voor groente en fruit