Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

4 milieubewuste merken voor je volgende aankopen

December is de maand van feestelijke inkopen en cadeautjes. Met Black Friday net achter de rug en de feestdagen in het vooruitzicht is het belangrijk om de duurzaamheid van je aankopen in het oog te houden. Laat je inspireren door deze vier uniseks producten van milieubewuste merken die we speciaal voor jou op een rijtje hebben gezet.

1. Geen plastic aan je voet

Het Engelse merk Waves maakt 100% plasticvrije teenslippers. De flip flops worden handgemaakt in Sri Lanka en bestaan uit natuurlijk rubber. Een grote berg van gebruikte plastic teenslippers eindigt in de natuur of in de zee. Hierdoor komen er kleine microdeeltjes plastic in het water en raakt het water en het zeeleven vervuild.

Rubberen slippers zijn dus een stuk milieuvriendelijker dan de plastic variant. Ook gebruikt het merk gerecycled rubber en dragen ze bij aan de verbetering van de werk- en leefomstandigheden van de lokale werknemers.

2. Creatief met kurk

Deze uniseks crossbody tas is volledig gemaakt van kurk. Kurk heeft dezelfde eigenschappen als leer en is dus een goed duurzaam en diervriendelijk alternatief. Het is zacht, licht en wordt na gebruik steeds soepeler.

Ook hoeven er voor de productie van kurk geen bomen worden gekapt. De schil van de boom wordt eens in de negen jaar van de boom verwijderd en hiervan maakt Artinato hun producten. Het merk koopt hun producten rechtstreeks in bij een aantal vrouwen uit Portugal die de tassen met de hand maken.

3. Healthy Seas Socks

Door het dragen van deze sokken maak je niet alleen je voeten blij, maar ook de vissen. De Healthy Seas Sokken bestaan voor 28% uit geregenereerd nylon. Dit nylon is gerecycled en afkomstig van visnetten die in de zee zijn gedropt. Zo maak je door het gebruik van een simpel kledingstuk een groot verschil.

Een gedeelte van de winst van de sokken gaat ook naar het Healthy Seas initiatief. Zij ruimen visnetten op, geven les over het hergebruik van afval en strijden voor preventie van zeevervuiling.

4. Duurzame Dopper

Dit inmiddels bekende Nederlandse flessenmerk zet zich in om het gebruik van wegwerpflessen en plasticvervuiling tegen te gaan. Wanneer je een herbruikbaar waterflesje koopt scheelt dat natuurlijk veel wegwerpplastic.

Daarnaast zijn alle flessen van Dopper cradle to cradle gecertificeerd, willen ze voor 2030 CO2-neutraal zijn en bieden ze educatieprogramma’s en bewustwordingscampagnes over plasticvrije oceanen aan. Ook zijn ze bezig met het opstarten van projecten voor schoon drinkwater in Nepal.

Wil je meer lezen over duurzame producten? Lees dan hier verder.