Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Shampoos zijn niet altijd even goed voor ons milieu. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om natuurlijke shampoos te verkrijgen. In dit artikel geven we drie natuurlijke alternatieven voor shampoo. En sommige zijn erg verrassend! 

Veel badkamers zijn tegenwoordig gevuld met een breed arsenaal aan shampoos, scrubs en andere doucheproducten. Soms zijn het er zelfs meer dan we daadwerkelijk gebruiken. Helaas wordt er niet alleen een enorme hoeveelheid plastic verwerkt in de verpakking, maar is het product zelf vaak ook enorm slecht voor het milieu. Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat doucheproducten kunnen worden vergeleken met schadelijke vluchtige organische stoffen (VOS) zoals verf, uitlaatgassen en schoonmaakmiddelen. Daarom geven wij je drie natuurlijke shampoos om uit te proberen!

Appelmoes in je haar

Het klinkt vreemd, appel in je haar. Toch is appelmoes een perfect alternatief voor je dagelijkse shampoo. Appelmoes heeft een perfecte zuurtegraad, reinigt goed en het laat je haar lekker ruiken. Je zou de appelmoes simpelweg bij je plaatselijke supermarkt kunnen kopen. Het is dan verstandig om de appelmoes te verdunnen, de stukjes in de appelmoes zijn namelijk lastig uit je haar te krijgen. Eigengemaakte appelmoes werkt wellicht nog beter. Je kunt dan namelijk zelf bepalen hoe glad je de moes maakt.  

Natuurlijke shampoo van baking soda

Ondanks dat je haar wel moet wennen aan het sterke effect van baking soda, is het op lange termijn een perfect alternatief voor shampoo. Baking soda werkt namelijk zeer ontvettend. Wanneer je baking soda shampoo gebruikt, moet je haar vaak wel even wennen aan deze nieuwe gewoonte. De talgklieren in je haren moeten extra overuren draaien doordat baking soda voor droog haar kan zorgen. Je haar zal naarmate de tijd verstrijkt meer gewend raken aan je nieuwe natuurlijke shampoo. 

Zouten en mineralen werken over het algemeen zeer ontvettend, hierdoor hoef je je haar niet dagelijks te wassen. Het is het beste om de baking soda slechts 1 keer per week te gebruiken. Wanneer je je haar vaker wil wassen, doe dit dan met warm water. Het maken van baking soda shampoo is zeer makkelijk. Je hoeft slechts één eetlepel baking soda op te lossen in een glas water. Vervolgens verspreid je het mengsel in je natte haar. Het is wel belangrijk dat je je haar goed uitspoelt. De zoutresten van de baking soda kunnen namelijk de oorzaak zijn van droog haar. 

Shampoo met natuurlijke ingrediënten 

Wanneer de bovenstaande shampoos niet werken, of ietwat vreemd klinken, kun je altijd kiezen voor shampoo gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Er zijn tegenwoordig verschillende webshops die milieuvriendelijke shampoo aanbieden. Ze zijn zelfs te vinden in verschillende maten en geuren. Van eucalyptus tot kokosnoot, er zit vast iets bij wat jij ook lekker vindt. Niet alleen shampoo wordt aangeboden op deze webshops, ook andere natuurlijke doucheproducten zijn er te vinden. De meeste producten bevatten geen siliconen en kleurstoffen. Ze zijn tevens geproduceerd zonder dierlijke producten. De volledige samenstelling van ingrediënten is vaak makkelijk te vinden op de sites.

Geïnteresseerd in duurzamer leven? Lees ook deze tips voor duurzame hobby’s.