Het wordt een beetje warmer, en als we daar niet flink wat aan gaan doen, wordt het leven rond 2500 heel erg onaangenaam in grote delen van de tropen. Dat blijkt uit berekeningen van Britse klimaatwetenschappers, die de gevolgen van een temperatuurstijging onderzochten.
De groep Britten onderzocht de gevolgen voor onder meer de Amazone, het Indiase subcontinent en het Amerikaanse Midwesten. In het meest extreme opwarmingsscenario, waarbij de gemiddelde temperatuur op aarde met 6,5 graden stijgt, zijn de gevolgen het ernstigst.
Amazone woestijn, India onleefbaar en oliepalmplantages in Amerikaanse Midwesten
Zo zal het nu nog weelderige Amazone regenwoud opdrogen en door de hoge temperaturen veranderen in een dorre, onleefbare vlakte.
Ook voor het Indiase subcontinent, waar nu meer dan een miljard mensen wonen, ziet het er somber uit. Weliswaar gaat het daar meer regenen, maar op veel dagen zal de temperatuur boven de 35 graden liggen. Dat maakt het klimaat voor mensen te heet om te overleven. Waarschijnlijk kunnen mensen daar dan alleen overleven in koepels met airconditioning en speciale pakken.
En het Amerikaanse Midwesten? Daar zullen de eindeloze maïsvelden plaatsmaken voor tropische vegetatie. Dus oliepalmplantages, of andere tropische gewassen. De nu bekende gewassen, zoals tarwe en maïs, zullen in Noord-Siberië en het noorden van Canada gekweekt moeten worden.
Verstikkend hete vochtige lucht
Op dit moment zijn er ook enkele gebieden waar de temperatuur bijna onleefbaar is voor mensen, maar deze liggen in onbewoonde gedeelten van de Sahara en het Arabische schiereiland. De luchtvochtigheid is hier ook laag, waardoor de lokale bevolking het hete klimaat toch nog kan verdragen.
In het India van 2500 zal dat anders zijn, wijzen de berekeningen uit. Daar is de lucht niet alleen heet, maar ook erg vochtig. Onder deze omstandigheden kan het menselijk lichaam heel moeilijk warmte kwijtraken.
Kunnen we hieraan ontsnappen?
Hoe groot is de kans dat deze rampscenario’s op gaan treden? We kunnen nog voorkomen dat de wereld met 6,5 graden opwarmt.
Op dit moment is de wereld met zo’n anderhalve graad opgewarmd sinds het begin van de industriële revolutie. Als we de opwarming beperken tot 2,5 graden, valt de schade nog te overzien., Maar het moet echt niet meer worden dan dat, zo wijst dit onderzoek uit.
De boosdoener van de opwarming is de steeds toenemende hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Aan het begin van de industriële revolutie bevatte de lucht rond de 300 ppm CO2. Nu is dat al meer dan vierhonderd ppm.
Bronartikel