Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Op 1 maart begon officieel de meteorologische lente. Dit jaar, blijkt tot nu toe de natste lente ooit gemeten. Er is een recordhoeveelheid neerslag gevallen. Gemiddeld over het hele land is er tot nu toe zo’n 203 millimeter neerslag gevallen. Het vorige record dateert uit 1903, 120 jaar geleden. In dat jaar viel er tot 10 mei landelijk 202 millimeter regen, terwijl er normaal gesproken in de periode van 1 maart tot 10 mei ongeveer de helft van die hoeveelheid valt, namelijk 115 millimeter. Dit jaar hebben we dus zo’n twee maanden aan extra regen gehad.

Een hele natte lente

Het verschil met vorig jaar is enorm: in de meteorologische lente tot 10 mei viel er in 2022 gemiddeld slechts 61 millimeter regen over het land. En normale waarde ligt rond de 115 millimeter. Dit jaar is dat meer dan drie keer zoveel: zo’n 200 millimeter regen. Of deze lente de natste ooit wordt, moet nog blijken. Experts voorspellen dat er waarschijnlijk nog geen record gebroken zal worden. In 1983 viel er namelijk maar liefst 283,7 millimeter regen over het land. Om dat te evenaren zou er de komende drie weken nog meer dan 60 millimeter extra moeten vallen. In plaats daarvan voorspelt Weeronline voor komende weken meer droge dagen vanaf volgende week en meer zon. Wel staat deze lente in de top 5 natste lentes ooit.

Ook veel voordelen

Niemand wordt echt blij van al de regen, en we zijn allemaal wel toe aan een lekker zonnetje. Toch heeft de natte meteorologische lente echter ook veel voordelen. Door de grote hoeveelheden regen is de uitgangspositie voor de komende droogteperiode zeer gunstig. Deze droogteperiode loopt normaal van 1 april tot en met 31 september, maar op dit moment is er nergens in het land sprake van een flink neerslagtekort. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse bodems en onze biodiversiteit.

Vorig jaar, kampte Nederland namelijk nog met extreme droogte. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar 2022 was buitengewoon warm. In Europa was het het op één na warmste jaar ooit, en wereldwijd het vijfde warmste jaar ooit gemeten. De afgelopen vijf jaar was het ongeveer 2,2 graden Celsius warmer dan de temperaturen uit de pre-industriële periode tussen 1850 en 1900. Met deze nieuwe recordinformatie kunnen we stellen dat de afgelopen acht jaar wereldwijd de warmste jaren ooit waren.

Geen link met klimaatverandering

De weermannen verduidelijken dat de lage temperaturen op dit moment niets te maken hebben met klimaatverandering. “Het weer zal altijd onverwachte uitschieters hebben”, legt hij uit. “Maar als we kijken naar de afgelopen decennia, zien we dat de temperaturen netto stijgen. Ik verwacht daarom dat we deze zomer weer een langere periode zullen hebben met temperaturen van 30 graden Celsius.”

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Samen verbeteren we de waterkwaliteit in Nederland