Het gaat niet goed met het wereldwijde klimaatprobleem. In de afgelopen weken werden we overspoeld met nieuws over overstromingen in Europa, branden in Noord-Amerika en een hittegolf in Siberië. De snelle opeenvolging van deze gebeurtenissen blijft dan ook niet onopgemerkt. In toenemende mate neemt de verontrusting over het veranderende klimaat toe. 14.000 wetenschappers tekenden daarom een brief waarin ze oproepen om direct klimaatactie te ondernemen.
Overstromingen en hittegolven
De overstromingen in België, Duitsland en Nederland kopten wekenlang de kranten. Tijdens de extreme weersomstandigheden werden duizenden huizen verwoest, auto’s meegesleurd en werden zelfs spoorwegovergangen volledig vernietigd. Volgens de auteurs van een nieuw rapport zijn deze extreme weersomstandigheden nog maar het begin van een veel grotere klimaatcrisis.
Het rapport werd uitgebracht terwijl ook in andere delen van de wereld nieuws naar buiten kwam over extreme weersomstandigheden. Zo werd de hoogste temperatuur ooit gemeten in het dorpje Lytton, in Canada. Enkele dagen later brandde het dorp af na een bosbrand.
De snelheid waarmee de extreme weersomstandigheden elkaar opvolgen, laat zien dat het niet gaat om geïsoleerde evenementen, maar het gaat om aanhoudende veranderingen binnen complexe weersystemen. De EU is recentelijk begonnen met een nieuw onderzoek naar deze ‘compound events’ om beter te begrijpen hoe opeenvolgende klimaatomstandigheden elkaar beïnvloeden.
Directe klimaatactie
Het onderzoek dat leidde tot de grootschalige oproep laat zien dat de hoeveelheden CO2, methaan en distikstof(mono)oxide in de atmosfeer op het hoogste niveau ooit gemeten zijn. Daarnaast daalt het bosoppervlak, nemen zoetwaterbronnen af en neemt het aantal deadzones toe.
Deze informatie werd gepubliceerd in een geüpdate versie van een onderzoek uit 2019 door William J. Ripple en Christopher Wolf van de Oregon State University. In 2019 riepen zij, samen met wetenschappers uit 153 landen, al op actie te ondernemen om de klimaatcrisis tegen te gaan.
In de nieuwste versie roepen de auteurs op onmiddellijk over te gaan op actie. Ze geven hierbij aan dat ‘het maar al te duidelijk is’ en ‘radicale verandering nu nodig is’. In een oproep in reactie op het onderzoek stellen de onderzoekers dat een aantal belangrijke stappen direct genomen moeten worden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een aanzienlijk hogere wereldprijs voor koolstof, een wereldwijde geleidelijke afschaffing en uiteindelijk verbod van fossiele brandstoffen, en de ontwikkeling van klimaatreservaten om de biodiversiteit en koolstofputten te beschermen en te herstellen. De oproep is inmiddels ondertekend door zo’n 13.900 academici en wetenschappers.
Meer klimaatnieuws lezen? Lees hier verder.