Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De expeditie duurde 48 dagen en was de grootste schoonmaakactie op zee ooit. De bemanning wist 103 ton aan plastic afval uit zee te verwijderen. De opruimactie werd uitgevoerd door een vaartuig van Ocean Voyages Institute, genaamd S/V KWAI.

De boot voer door de Noord-Pacifische gyre, het gebied tussen de westkust van de Verenigde Staten en de oostkust van Japan en de Filipijnen. De bemanning deed drie weken lang voor vertrek aan zelfisolatie om besmettingen aan boord te kunnen voorkomen.

Zeedieren raken verstrikt in de spooknetten en overlijden hieraan. Bron: Ocean Voyages Institute

Enorme massa’s plastic afval verzamelen zich in gyres

Gyres zijn grote systemen van circulerende oceaanstromingen en staan bekend als verzamelzones van plastic soep. Er zijn vijf gyres op aarde, waarvan de Noord-Pacifische gyre er één is. Deze gyre staat ook wel bekend als de ‘plasticsoep in de Noordelijke Grote Oceaan’ (ofwel de Great Pacific garbage patch). Naar schatting circuleert er ongeveer 80.000 ton aan plastic afval in het gebied. Er liggen twee primaire massa’s plastic afval in de gyre; de een tussen Hawaii en Californië en de ander tussen Hawaii en Japan.

Enorme massa’s plastic afval verzamelen zich in gyres. Bron: Ocean Voyages Institute

Mary Crowley staat bekend als de ‘Ghost Net Buster’

Afgelopen maand legde het vaartuig aan in de haven van Honolulu, na een expeditie van 48 dagen. Oprichter en directeur Mary Crowley was enorm blij met de uitkomst. “De oceanen kunnen niet wachten tot deze netten en brokstukken worden afgebroken tot microplastics die het vermogen van de oceaan om koolstof op te slaan aantasten en het kwetsbare oceaanvoedselweb vergiftigen”, aldus Crowley.

In 2019 haalde Crowley en haar team ook al 48 ton aan visnetten en ander plastic afval uit de zee in twee expedities. Ze staat dan ook bekend als ‘Ghost Net Buster’, wat betekent dat ze erg bekwaam is in het opsporen en verwijderen van zogenaamde spooknetten. Spooknetten zijn netten die kwijt of verloren raken in zee door vissersboten.

Nog meer expedities op de agenda

Wat het team zo succesvol maakt, heeft deels te maken met de innovatieve methode die ze gebruiken. Ze ontwierpen GPS satelliet trackers die vrijwillig gebruikt worden door boten en jachten. Drones en spotters boven op masten zorgen ervoor dat de boot het plastic kunnen lokaliseren.

Het team is ondertussen alweer op de tweede expeditie van dit jaar. Bron: Ocean Voyages Institute

Het team voert dit jaar nog meer expedities uit. Eind juni vertrok de tweede expeditie van dit jaar. Hoe groot de komende opruimacties zullen zijn, zal afhankelijk zijn van de donaties die binnenkomen om de expedities te financieren.

Wil je meer lezen over opruimacties van plastic afval? Lees dan hier verder.

Beeld: Ocean Voyages Institute